Antena Căutare

Ne asteapta noi concedieri si cresteri de preturi

Managerii firmelor romanesti anticipeaza ca, pana in toamna, se va inregistra o scadere a activitatii economice in toate domeniile de activitate, care va atrage noi concedieri. In plus, situatia economica din Romania se va inrautati si din cauza viitoarelor majorari de preturi.



Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -13%), mai ales in cazul intreprinderilor foarte mari, cu cel putin 500 de salariati (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma sa fie fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; metalurgie si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -40% si respectiv -32%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +21%), potrivit INS.

Directorii firmelor au ramas destul de sceptici cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o scadere moderata a productiei (sold conjunctural -10%, fata de -3% in iunie) si o scadere a comenzilor (sold -17%). Si in acest sector, disponibilizarile vor continua (sold -17%), in special in intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere a acestora.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector si-au modificat in rau estimarile, mizand pe o scadere a activitatii economice pana in septembrie (sold conjunctural -24%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-15%) si comenzilor (sold conjunctural -16%). In plus, directorii iau in calcul noi concedieri (sold conjunctural -14%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +51%).

In servicii, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -10%, fata de -8% luna trecuta. Drept urmare, companiile vor continua sa isi reduca personalul (-16%), mai ales intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +13%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de +/- 5%.

Citeste si Jurnalul

Foto: Intactimages

Leul s-a depreciat in raport cu euro... Perspectiva sumbra! Geoana anunta contractarea economiei cu 2%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x