Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -13%), mai ales in cazul intreprinderilor foarte mari, cu cel putin 500 de salariati (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma sa fie fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; metalurgie si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -40% si respectiv -32%).
Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +21%), potrivit INS.
Directorii firmelor au ramas destul de sceptici cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o scadere moderata a productiei (sold conjunctural -10%, fata de -3% in iunie) si o scadere a comenzilor (sold -17%). Si in acest sector, disponibilizarile vor continua (sold -17%), in special in intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere a acestora.
In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector si-au modificat in rau estimarile, mizand pe o scadere a activitatii economice pana in septembrie (sold conjunctural -24%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-15%) si comenzilor (sold conjunctural -16%). In plus, directorii iau in calcul noi concedieri (sold conjunctural -14%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +51%).
In servicii, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -10%, fata de -8% luna trecuta. Drept urmare, companiile vor continua sa isi reduca personalul (-16%), mai ales intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +13%).
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de +/- 5%.
Citeste si Jurnalul
Foto: Intactimages