Live acum
Prime Time 20:30X Factor

Nouriel Roubini: "In 2012, Europa nu va putea evita recesiunea"

Perspectivele pentru economia globala in 2012 sunt clare, dar deloc imbucuratoare: recesiune in Europa, o crestere anemia in Statele Unite, o incetinire punctuala in China si in majoritatea tarilor emergente. Asa arata tabloul anului viitor schitat de profesorul american Nouriel Roubini.


In acest moment, afirma Roubini, o recesiune a zonei euro este sigura. profunzimea si durata ei nu pot fi prognozate, dar este evident ca pentru rezolvarea problemelor carora trebuie sa le faca fata aceasta regiune - de la datoriile suverane la austeritate fiscala - necesita timp.

Cu o crestere in pas de melc, SUA sunt amenintate de o depreciere considerabila a dolarului din cauza crizei din zona euro, care va afecta, in egala masura, Marea Britanie, victima unei duble recesiuni.

In Japonia, cresterea economica a fost deja compromisa pentru ca guvernele tarii au pierdut sansa realizarii de reforme structurale dupa dezastrul seismic din martie anul curent. Scaderea preturilor din sectorul imobiliar va antrena o reactie in lant, cu impact negativ asupra constructiilor, investitiilor si a veniturilor statelor.

O ajustare ordonata a politicilor monetare va impune o cerere interna inferioara pentru tarile care cheltuiesc prea mult si care afiseaza importante deficite de cont curent. Pentru a mentine cresterea, aceste state trebuie sa procedeze la o depreciere nominala si reala pentru ameliorarea balantei comerciale. In schimb, statele unde cheltuielile au fost drastic reduse trebuie, dimpotriva, sa amplifie cererea interna.
Razboaiele valutare care vor urma se vor duce pe mai multe fronturi: interventie pe piata valutara, controlul asupra fluxurilor de capital, etc. Iar pe fondul unei cresteri globale care se va diminua in 2012, aceste batalii pot declansa razboaie comerciale.

In concluzie, revenirea la o crestere robusta va ramane o misiune destul de dificila fara o reala reducere a gradului de indatorare si in conditiile in care rezerva de alternative a politicienilor s-a redus la minim. Este marea provocare lansata de anul 2012 unei economii mondiale fragile si dezechilibrate.

Parafrazand-o pe actrita Bette Davis in Eve, „Legati-va centurile de siguranta, anul acesta va fi plin de hopuri!"

Citeste mai multe pe Fin.ro

Recomandari