- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Surse apropiate tranzactiei OMV-Petrol Ofisi declarasera pentru Bloomberg ca grupul austriac prefera sa realizeze mai curand o emisiune de bonduri, dar analistii Jefferies vad mai posibila o majorare de capital de 1,5 miliarde de euro. O astfel de operatiune ar fi mai "periculoasa" pentru oferta Petrom, deoarece s-ar adresa aceluiasi tip de investitori.
"Nu prea ar fi bine ca ofertele sa vina in acelasi timp, pentru ca profilul OMV de companie cu activitati de explorare si productie este dat tocmai de Petrom. Probabil, consortiul care pregateste vanzarea actiunilor Petrom vor incerca sa evite acest lucru. Statul care vine actiunile Petrom trebuie sa-si faca planurile dupa OMV si nu invers", a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare pe piata de capital din cadrul BCR.
OMV anuntase ca vrea sa finanteze achizitia din Turcia intr-un mod care sa-i permita sa-si pastreze intact ratingul de credit "investment grade". In acest context, optiunea de vinde actiuni noi este limitata de structura actionariatului grupului, dupa cum mentionasera sursele citate de Bloomberg. OMV este controlat de guvernul austriac, care detine 31,5% din actiuni si de fondul de investitii International Petrolem Investment Co. din Abu Dhabi, care are o participatie de 20%. Cei doi si-au unit drepturile de vot, iar o emisiune de obligatiuni ar permite guvernului, care taie cheltuielile pentru a-si reduce deficitul bugetar, sa-si pastreze participatia fara sa fie nevoit sa investeasca intr-o majorare de capital.
Analistul de la BCR spune ca in cazul unei emisiuni de obligatiuni, riscul nu ar fi atat de mare, deoarece este vorba de un alt tip de instrumente, catre care se orienteaza, de regula, alti investitori decat cei care ar cumpara actiuni Petrom.
Desi ar fi de preferat sa se evite, actiunile Petrom si-ar putea gasi totusi cumparatori, chiar daca se intampla sa se desfasoare in acelasi timp cu majorarea de la OMV, considera Mihai Caruntu.
"Oferta Petrom este totusi una micuta raportat la marile oferte de acest gen la nivel global. Ar putea fi absorbita de piata. Bani sunt, important este sa se califice companie, sa fie atractiva pentru investitori", a mentionat analistul citat.
Valoarea ofertei Petrom este estimata la peste 500 milioane de euro si urmeaza sa fie cea mai mare tranzactie de acest gen din istoria Bursei de la Bucuresti. La Bursa de la Bucuresti, pachetul de 9,84% este evaluat in prezent la circa 560 milioane de euro.
Conducerea OMV a anuntat ca grupul austriac nu va participa la oferta Petrom, deoarece actiunile pe care le-ar cumpara nu ar schimba cu nimic pozitia de control pe care déjà o are in cadrul companiei. OMV detine in prezent 51% din actiunile Petrom.
OMV si Petrom urmeaza sa publice maine rezultatele financiare pe primul trimestru. Anul trecut, Petrom a realizat un profit record de 520 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 4,4 miliarde de euro.
sursa:Antena3
foto: Intact Images