- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Nivelul evaziunii este endemic.... Exista slabiciuni majore pe intregul lant de colectare. Distorsiuni majore concurentiale. Unii platesc si altii nu platesc. Unii sunt puternici si la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a spus Radulescu.
El a dat ca exemplu graul, unde gradul de impozitare nu depaseste 20%, aratand ca productia de grau nu se ascunde, ci sta in silozuri mari, la vedere.
"Exista politicieni care sustin ca fara grau nefiscalizat se va scumpi painea", a mentionat ironic oficialul BNR.
Radulescu a adaugat ca evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate nationala.
"Pentru asta e nevoie de ceea ce numesc decizie politicia. Lumea politica ar trebui sa decida ca e timpul sa fim corecti in ceea ce priveste plata impozitelor", a concluzionat oficialul BNR.
Va creste impozitul total pe salarii
Revenirea la cota progresiva nu va aduce o echilibrare a bugetului, in conditiile in care incasarile din impozitul pe venit trec putin de 3% din PIB, fiind cele mai mari in regimul de cota unica, dar costul cu forta de munca ar creste puternic, considera Eugen Radulescu.
"Vorbim despre o marja in care cota unica aduce mai multe venituri, in conditiile in care impozitul pe venit nu a adus decat putin peste 3% din PIB. Revenirea la o cota progresiva nu va aduce in niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar (...) Ar creste doar costul total (...) S-ar intampla ce s-a mai intamplat, ori angajatorii ar plati la negru, ori ar merge la vecinii nostri unguri, care asta se pregatesc sa faca acum, sa introduca cota unica", a precizat Radulescu.
El a explicat ca in momentul de fata exista cincii feluri de conntributii de asigurari platite de angajator, trei feluri de contributii platite de salariat si 16% cota unica, astfel ca la fiecare 100 lei venit, 81,8 lei reprezinta impozite pe salarii.
"E o suma. Daca s-ar reveni la nivelul din 2005, respectiv cu 40%, si fara modificarea contributiilor la asigurari, la 100 de lei venit ar fi 104,5 lei impozite si taxe", a mai aratat Radulescu.
Sursa: Jurnalul National
FMI: Economia Romaniei scade cu 2% in 2010. Crestere de 1,5-2%, in 2011... Mugur Isarescu: “Populismul domina discursul public si este drumul spre iad”...