Căutare Live

Plantaţiile de nuci forestieri ar putea deveni pădurile de aur ale României

Plantaţiile de nuci forestieri au fost numite şi pădurile de aur ale României. Lemnul este folosit pentru realizarea unor finisaje de lux şi este căutat în industria aeronautică şi în cea auto. De pe un singur hectar se pot obţine milioane de euro, însă cei care investesc au nevoie de multă răbdare

Plantaţiile de nuci forestieri au fost numite şi pădurile de aur ale României. Lemnul este folosit pentru realizarea unor finisaje de lux şi este căutat în industria aeronautică şi în cea auto. De pe un singur hectar se pot obţine milioane de euro, însă cei care investesc au nevoie de multă răbdare. Lemnul poate fi valorificat după câţiva ani de la plantare.

Peste douăzeci şi cinci de ani, această plantaţie ar putea deveni una dintre pădurile de aur ale României.

Gheorghe Dancu, administrator: Ăsta este adus din Franţa. Este o combinaţie între nucul negru american si nucul clasic european. Este obţinut prin clonare. Ăsta nu face nuci, nucile de aici poţi să le foloseşti la vânătoare.

În urmă cu cinci ani, câţiva afacerişti au vrut să investească în ceva inedit. Aşa că au plantat pe 12 hectare de pământ aproape 200 de nuci forestieri. Ulterior, au împădurit încă 100 de hectare de nuci lângă Buziaş. Spun că este un deficit pe piaţa europeană si de aceea sunt convinşi că e o investiţie profitabilă.

Gheorghe Dancu, administrator: Se extrage lemnul şi din pământ. El face un bulb jumătate în pământ, jumătate desupra solului. Se extrage cu nişte maşini speciale când ajunge la maturitate.

Cu cât lemnul este mai vechi, cu atât este mai scump. Cel de bună calitate va ajunge în maşinile de lux, în avioanele scumpe sau în armele pentru vânătoare.

Dan Cojcă, administratorul firmei: Este o investiţie relativ mare şi grea la început, în prima perioadă, în care trebuie să faci numeroase lucrări specifice acestui gen de plantaţie, începând cu arături, cu îngrăşăminte, plantarea efectivă, perioada de udări, de stropiri.

Costurile de întreţinere ale unui singur puet, pe o perioadă de 3-4 ani, sunt de aproape 80 de euro, spun administratorii. Este o investiţie de durată care merită.

Dan Cojcă, administratorul firmei: Un mentru cub, în funcţie de textură, calităţile, aspectul, desenul fibrei, poate să treacă de 10.000 de euro.

În alte ţări europene se acordă subvenţii pentru înfiinţarea plantaţiilor de nuci forestieri. Noi, mai avem de aşteptat.

Citește mai mult pe Observator.tv!

S-a stabilit! Salariile românilor vor CREȘTE! Majorările se vor face în funcție de vechime și studii... BNR Curs valutar 23 octombrie. Cât de mult se scumpește dolarul azi...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 4 iulie – 10 iulie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Catine.ro
Ultimele știri
x