Antena Căutare

Pretul aurului, gata sa se prabuseasca

Speculatorii au impins piata aurului intr-o “bula gata sa se sparga” dupa ce preturile au ajuns la noi recorduri in acest an, a avertizat intr-un raport banca americana Wells Fargo, a patra ca marime din SUA.

"Am vazut pagubele economice"
ne simtim obligati sa sunam clopotele de avertizare",


Cotatiile aurului au avansat cu 26% in acest an iar pretul a atins un record de 1.817,6 dolari pe o uncie in data de 11 august, ca urmare a retrogradarii ratingului SUA de catre agentia Standard&Poor's si a problemelor avute de Uniunea Europeana cu "criza datoriilor". Aurul este vazut drept o investitie sigura pe timp de criza, cand restul valutelor scad ca urmare a problemelor economice iar actiunile sI marfurile se prabusesc ca urmare a scaderii consumului.

"Ar putea fi un risc substantial in privinta aurului o data ce frica de sfarsitul lumii se va domoli", a spus Junkans intr-un interviu la Bloomberg. Cel mai mare actionar al bancii Wells Fargo este miliardarul american Warren Buffett, guru-ul pietelor de capital.

Detinerile in produse financiare garantate cu aur au crescut la un record de 2.217 tone pe 8 august. CME Group, operatorul bursei de marfuri de la Chicago, a anuntat ca volumul contractelor pe aur a crescut in data de 9 august la un record de 504.368 contracte, mult peste recordul tuturor timpurilor de 469.689 contracte, inregistrate in 28 iulie 2010.

Ce ar insemna spargerea "bulei aurului"

Teoretic, o scadere abrupta a cotatiilor aurului ar putea fi asemanatoare cu prabusirea pretului petrolului in 2008, cand barilul a scazut de la 147 de dolari la doar 36 in decurs de cateva luni. O scadere puternica a aurului ar insemna ca detinerile bancilor centrale ar fi dintr-o data mult mai mici. Ceea ce inseamna ca speculatorii ar putea veni din nou sa parieze impotriva monedelor din tarile percepute ca fiind slabe financiar. Asta ar insemna tehnic deprecieri puternice ale cursului si, eventual, scumpiri ale produselor importate. Spargerea bulei ar mai duce si la scaderi masive ale preturilor la celelalte marfuri tranzactionate pe burse, precum petrol, minerale sau cereale, antrenand mai departe falimente in lant in aceste sectoare economice.

Trebuie mentionat ca aurul era 900 de dolari uncia in 2009, insa dupa "Hiroshima monetara", cand SUA au pornit tiparnitele pentru a printa bani, cotatia sa a luat-o razna si practic s-a dublat in doi ani.

George Soros, unul dintre cei mai renumiti investitori din lume sI mare fan al aurului, si-a redus expunerea in SPDR Gold Trust, in vreme ce miliardarul John Paulson - care si-a facut un renume pentru ca a pariat impotriva pietei imobiliare in 2008 - si-a mentinut cea mai mare cota din fond, potrivit datelor raportate catre Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea americana de reglementare a pietelor de capital.

sursa:Jurnalul

Bancile europene critica propunerea privind taxa pe tranzactiile financiare... Noua conducere a FMI nu este de acord cu vechile politici: austeritatea excesiva sufoca economia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x