"Preturile la carnea de pasare vor creste cam cu 5% la poarta fermierilor, pana la sfarsitul anului, dar asta nu reflecta scumpirea din magazine. In general, o crestere de pret la poarta fermei se regaseste de trei ori mai mare pe rafturile magazinelor", a afirmat Ilie Van, care estimeaza o majorare de pret la carnea de pasare de aproximativ 15% in magazine.
"Preturile la furaje au crescut cu 30-35% incepand cu luna august, din cauza secetei si a productiei mai mici din aceasta toamna", a explicat Ilie Van, adaugand ca scumpirea carnii de pasare va fi influentata si de majorarile de pret la combustibili si energie.
De asemenea, presedintele UCPR a mai spus ca fermierii nu pot vinde la preturi mai mari, care sa acopere scumpirile de furaje si ale utilitatilor, pentru ca piata nu ar suporta aceste majorarari. "Din acest motiv, este posibil ca in urmatoarea perioada sa auzim de scaderi sau chiar de intreruperi de productie. In ultimii ani la noi au crescut toate, mai putin salariile", a conchis Van.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, carnea de pasare s-a scumpit cu 2% in primele opt luni ale acestui an. Piata carnii de pasare este estimata la aproximativ un miliard de euro si a stagnat in ultimii ani.
Foto: Intactimages