Potrivit statisticilor, in 2005 au fost recoltate 7,3 milioane de tone grau, in timp ce urmatoarea valoare a fost inregistratp in 2008, cu 7,2 milioane tone.
Tabara a adaugat ca raportarile oficiale nu reflecta, de multe ori, nivelul real al productiei, lucru care face mai dificila luarea unor decizii corecte la nivel central.
"Trebuie sa rezolvam aceasta problema pentru ca atata timp cat dam subventii fermierilor si noi trebuie sa gasim solutii pentru piata, inclusiv de import-export, este bine sa se stie exact care sunt productiile. Consider ca trebuie sa gasim un mecanism mai de incredere pentru fermieri deoarece mecanismul actual, poate, nu le ofera aceasta incredere de a raporta exact sau poate mai exista parghii de a comercializa productia la negru, ceea ce iar nu este bine", a explicat ministrul.
In Romania, suprafata recoltata cu grau si secara este de 1,869 milioane hectare, reprezentand 96% din suprafata estimata a se recolta in acest an de 1,957 milioane hectare. In acelasi timp, productia obtinuta este de 6,778 milioane tone, cu 1% mai mult fata de productia estimata pentru 2011 de 6,712 milioane de tone, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.
Isarescu a prognozat o inflatie sub 4%, in baza unui an agricol bun
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat an urma cu cateva saptamani ca sub ipoteza unui an agricol bun, inflatia sa scada sub 4% in luna septembrie a acestui an. De asemenea, acesta nu a exclus ca scaderea preturilor de consum din iunie sa continue si in lunile urmatoare.
"Eu nu exclud ca la inceputul lui octombrie, cand se va publica IPC (pe luna septembrie - n.r.), sa avem o inflatie de sub 4%. (...) Ipoteza unei rate lunare exact ca in luna iunie este probabila si in iulie si in august si eventual si in septembrie. Cam acesta ar fi impactul unui an agricol care se anunta bun", a spus Isarescu la un seminar pe tema inflatiei.
Pe fondul ieftinirii produselor alimentare,Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.
Boc: Sper ca anul agricol bun sa se regaseasca si in PIB
In acelasi timp, premierul Emil Boc a declarat ca in cadrul rectificarii bugetareGuvernul a acordat o "prioritate majora" agriculturii, pentru asigurarea, in continuare, a platii subventiilor, atentionandu-i pe reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si pe cei de la directiile agricole sa aiba grija ca fermierii sa-si primeasca la timp subventiile agricole.
"Guvernul a facut niste eforturi substantiale pentru a asigura resursele financiare necesare platii acestor subventii. Avem un an agricol bun, care sper sa se regaseasca si in ponderea din PIB, cu o conditie, ca aceste subventii sa ajunga, repet, la timp si fara intarziere, in conturile acelora care au dreptul. Raspund personal sefii care au asemenea atributii sub coordonarea prefectilor", a spus Boc.
sursa: Antena3
foto: anunturi-agricultura.ro