Antena Căutare

Romania are de recuperat datorii de miliarde de euro de la state cu care a avut relatii comerciale inainte de 1989

Romania are de recuperat miliarde de euro de la state cu care a avut relatii comerciale si economice inainte de '90. Cea mai datorie fata de statul roman apartine Irakului, iar sumele vor fi recuperate in baza acordurilor semnate pana acum. In cazul mai multor tari din Africa si America Latina, situatia datoriilor ramane incerta.

Creantele pe care le avem de recuperat se ridica la peste un miliard de dolari si echivalentul a peste un miliard de ruble din exporturi, dar si din imprumuturi acordate unor state inainte de Revolutie. In 2005, Guvernul a reusit sa convinga Irakul sa-si plateasca, in termen de 23 de ani, datoria catre statul roman.  

Cea mai mare datorie o avem de recuperat din Irak, respectiv 878,5 milioane de dolari americani, suma ce urmeaza a fi incasata de statul roman in perioada ianuarie 2009 - martie 2028, conform unui acord semnat in 2005 intre guvernele celor doua tari.

In timp ce sumele datorate de Irak vor fi recuperate in baza acordurilor semnate, restantele altor state sunt sub semnul intrebarii.

Peste 241 de milioane de dolari americani, adica circa 21% din datorie, reprezinta creante care nu au fost solutionate pana in prezent, si sunt de la tari precum Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricana, Somalia si Tanzania.

In ceea ce priveste alte valute, Romania mai are de recuperat peste 880.000 de lire sterline de la Sudan, aproximativ 23 de milioane de dinari libieni de la Libia si 160.000 de franci francezi de la Guineea.

Raportul privind situatia creantelor Romaniei la 30 iunie 2012 a fost prezentat deja Guvernului si va fi inaintat Parlamentului, spre informare.

Sursa: Antena3.ro

O pata de culoare intr-o piata gri: secretele celor care construiesc sute de apartamente noi ... Milioane de romani asteapta Black Friday. Cati vor sa cumpere...
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie
Previziunile astrale oferă anumită posibilități, iar horoscopul dragostei pentru luna iunie...
Horoscopul zilei de 2 iunie 2023. Racii sunt sfătuiți să fie mai romantici. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 iunie 2023 spune că Racii sunt sfătuiți să fie mai romantici, iar...
Parteneri
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară. Desert simplu și delicios, de vară
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x