- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari referitoare la parcursul economiei in urmatoarele sase luni a urcat cu 0,1 puncte, la 50,1 de puncte, maximul intre statele analizate din ECE. In urma Romaniei s-au plasat Ungaria, cu 45,5 puncte (+5,1) si Croatia, cu 42 de puncte (+13,1).
Toate statele din regiune analizate de institutul austriac ZEW, in colaborare cu grupul financiar Erste, au perspective pozitive.
Singura tara care a inregistrat scadere este Turcia, care a obtinut 1,9 puncte (-6,1).
Pentru Europa Centrala si de Est, indicele perceptiei analistilor a inregistrat o imbunatatire de 2,2 puncte, la 20,9 puncte.
Zona Euro a inregistrat 3,6 puncte, dupa o imbunatatire a perspectivei cu 5,4 puncte.
In functie de perceptia situatiei economice actuale, Romania s-a mentinut pe penultima pozitie in regiune, chiar daca perceptia s-a imbunatatit cu 4 puncte, la -18 puncte.
Singura economie cu o situatie mai slaba este Ungaria, a carei perceptie s-a inrautatit cu 8,1 puncte, la -22,7 puncte. A treia economie evaluata negativ este Croatia, dar perceptia s-a imbunatatit cu 9,9 puncte, la -13,8 puncte.
Pentru Europa Centrala si de Est, indicele situatiei economice curente s-a inrautatit cu 1,3 puncte, la 21,2 puncte.
In cazul zonei euro, perceptia este negativa cu 7,6 puncte, dupa o scadere in aceeasi proportie a indicelui comparativ cu luna precedenta.
Asteptarile referitoare la evolutia bursei de la Bucuresti s-au inrautatit in aceasta luna, indicatorul privind evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, coborand 24,9 puncte, la 26,5 puncte. Toti indicii referitori la evolutia burselor din regiune au avut o evolutie in sens descendent.
Cele mai ridicate asteptari sunt pentru bursele din Polonia, Austria si Cehia.
Indicatorul privind perspectivele indicelui NTX, pentru Europa Centrala si de Est, a scazut cu 23,8 puncte, la 30 de puncte.
Perspectivele evolutiei leului in raport cu euro in urmatoarele sase luni s-au inrautatit usor in luna mai, cu 1,1 puncte, la 31,4 puncte. Cele mai bune asteptari sunt pentru zlotul polonez si coroana ceha, iar cele mai slabe pentru lira turceasca si forintul unguresc.
Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrala si de Est date despre Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia.
La sondajul efectuat in perioada 2 mai-16 mai au participat 81 de experti financiari.
Sursa: Hotnews
Se scumpesc alimentele din cauza vremii si a lipsei unei politici agricole!... Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea s-a redus cu 68% in primele patru luni...