Suma a fost calculata pe baza parametrilor economici disponibili in prezent si avansata in cadrul discutiilor despre noul acord. Totusi, ea poate fi modificata in lunile care urmeaza, in functie de nevoia de finantare a statului si de evolutia economiei, conform acelorasi surse.
Insa, chiar daca banii nu vor fi utilizati, statul roman va plati institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an.
Motivul pentru care autoritatile prefera un acord pe un an cu FMI este ca in 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Dupa sedinta de vineri a board-ului FMI va fi stabilita durata exacta a acordului si daca Romania va primi urmatoarea transa de aproximativ 900 de milioane de euro.
Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Georghe Ialomitianu s-au intalnit, joi, cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Discutiile au avut loc la sediul BNR intre orele 11:00 si 12:30, iar temele de discutie nu au fost anuntate in mod oficial. Asa cum era de asteptat, insa, cei patru oficiali au discutat despre stadiul actualului acord pe care Romania il are cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala si, totodata, despre incheierea unui nou acord cu FMI.
"In cursul intrevederii a fost analizat stadiul derularii acordurilor de finantare externa incheiate cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. Au fost, de asemenea, stabiliti parametrii unui nou acord de finantare de tip preventiv cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International", se arata intr-un comunicat emis de BNR la finalul sedintei.
"In acest context, a fost evidentiat faptul ca, pentru reluarea cresterii economice pe o baza sanatoasa, este esentiala continuarea consolidarii fiscale si a reformelor structurale, astfel incat implementarea obiectivelor pe termen mediu sa asigure un proces sustenabil de convergenta nominala si reala cu Uniunea Europeana", se mai arata in comunicat.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in timp ce se afla la sedinta de Guvern, ca Romania trebuie sa continuie relatia cu FMI printr-un acord precautionary. Scopul il reprezinta stabilitatea financiara, iar eventuale fonduri sa fie atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.
In prezent, Romania are un acord de finantare externa cu FMI, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 miliarde euro. Tara noastra a primit pana la ora actuala transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de la Comisia Europeana.
Casele pot fi vandute fara certificat energetic... Comertul cu amanuntul din Romania a inregistrat cea mai abrupta scadere din UE in octombrie...