Antena Căutare

Surse: RCS ar putea lua 300 mil. $ de la Credit Suisse pentru achizitia UPC

Banca de investitii Credit Suisse este interesata sa asigure un pachet de finantare pentru RCS & RDS, grupul de telecomunicatii controlat de Zoltan Teszari, pentru a acoperi o parte din pretul achizitiei UPC Romania, sustin surse de pe piata.

Bancherii tatoneaza compania lui Teszari de mai multe luni, intentia Credit Suisse fiind de a castiga mandatul RCS & RDS in afacerea cu UPC. Sursele citate adauga ca banca de investitii elvetiana ar fi pregatita sa asigure o finantare de pana la 300 milioane de dolari. Informatiile nu au fost confirmate, insa nici infirmate de catre reprezentantii celor doua parti.

Biroul de presa al RCS & RDS nu a facut pana la aceasta ora niciun fel de comentarii pe marginea acestui subiect.

"Nu este nimic ce am putea spune pe acest subiect (al finantarii RCS & RDS - n.r.)", a raspuns printr-un email Adam Bradbery, vicepresident corporate communications pentru EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).

De altfel, toate partile implicate in afacerea RCS & RDS - UPC, atat companiile direct implicate, cat si reprezentantii bancilor comerciale sau de investitii, pastreaza o discretie maxima, dictata de motive de confidentialitate menite sa protejeze clientul.

Ultimele informatii de pe piata indica faptul ca firma controlata de Zoltan Teszari este in faza in care isi pune la punct pachetul de finantare cu care sa preia UPC Romania intr-o tranzactie estimata la aproximativ 350 milioane de euro (circa 500 milioane de dolari).

Afacerea RCS & RDS cu Liberty Global, proprietarul UPC Romania, pare ca se apropie de final si ca vizeaza si un schimb (swap) de active pe piata din Ungaria, unde de asemenea, compania lui Teszari are o pozitie puternica.

Pentru a "rezolva" tranzactia cu UPC, reprezentantii RCS & RDS au apelat si la bancherii locali printr-o cerere de oferta prin care asteapta finantari situate intre circa 150 si peste 200 milioane de euro (respectiv intre 215 si pana aproape de 300 milioane de dolari, la un curs in prezent de 1,427 dolari la euro).

In acest caz, reprezentantii companiei au contactat mai multe banci mari de pe piata (multe dintre ele au mai finantat si pana acum RCS) pe lista figurand institutii de credit de talia ING Bank, Citibank, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen, BRD, RBS, Bancpost sau BCR.

La o prima vedere, cifrele vehiculate in cazul Credit Suisse sunt apropiate ca ordin de marime de cererea de oferta a RCS & RDS inaintata bancilor comerciale mari, ceea ce arata ca firma lui Teszari cauta sa identifice cea mai avantajoasa structura de finantare de la banci - adica in ce conditii de dobanda , garantii, conditii de rambursare - poate accesa o finantare locala sau daca mai ieftina si mai la indemana poate sa-i fie un imprumut contractat printr-o banca de investitii de pe pietele financiare internationale.

Principalul argument al companiei in fata bancherilor este un cashflow stabil si imbunatatit in 2010 fata de exercitiul financiar anterior, dublat de istoricul sau cu bancile prin care si-a construit o imagine de tipul "under promise, over delivered" ("a promis mai putin, a livrat/a facut mai mult" -n.r.). In 2009, RCS & RDS inregistra venituri totale de 706,4 milioane de dolari (508,36 milioane de euro) si un profit net de 69,4 mil. Dolari (circa 50 mil. Euro), potrivit bilantului depus la Finante, valorile fiind calculate la cursul mediu dolar/leu, respectiv euro/leu comunicate de BNR.

Variantele luate in calcul pentru atragerea de bani de la banci sunt creditul sindicalizat, un imprumut de tip bridge loan sau un credit bilateral, cele mai bune sanse date in conditiile dificile existente astazi pe piata, avandu-le - potrivit unor experti de pe piata financiara - creditul sindicalizat, prin care bancile isi impart riscul de expunere si suma cu care contribuie la nivelul intregului imprumut. RCS & RDS a mai apelat la acest tip de credit in ultima perioada.

In 2007, a contractat un imprumut de 500 mil. Euro de la un consortiu de banci condus de ING Bank si Citibank, banii fiind folositi pentru finantarea planului de investitii, inclusiv achizitii de operatori locali de cablu.

De asemenea, la inceputul acestui an, RCS a mai semnat doua acorduri de finantare cu bancile, din care primul un credit sindicalizat in valoare de 206 mil. Dolari de tip FORWARD START, la care au participat ING Bank NV, UniCredit Bank Austria, Raiffeisen International AG, Royal Bank of Scotland NV si BRD - Groupe Societe Generale, in calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV in calitate de agent de credit si agent pentru garantii arata datele facute publice pe Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Finantarea de tip FORWARD START este un produs de credit care se materializeaza printr-un contract de imprumut care devine efectiv la o data prestabilita ulterioara semnarii creditului. De la semnarea contractului de credit si pana cand imprumutul devine efectiv, curg comisioane de angajament, care apar datorita faptului ca acele fonduri sunt tinute in conturi la dispozitia imprumutatului, explica bancherii.

Pentru acest credit, Cable Communications Systems NV, care detine 88,9% din RCS & RDS si care este de fapt vehiculul de investitii prin care Zoltan Teszari are controlul companiei, a constituit in favoarea ING Bank o garantie reala mobiliara de rang doi pe 51% din actiunile RCS & RDS. Garantia acopera o suma maxima de plata de 278 mil. Dolari, care ia in calcul de fapt costul integral al finantarii.

Garantia reala mobiliara de gradul doi devine de gradul intai in momentul in care devine efectiv finantarea, contractata pentru a refinanta rambursarile aferente pentru 2011 si 2012 ale creditului de 500 mil. Euro luat in 2007.

Al doilea credit sindicalizat luat de RCS tot la inceputul acestui an este in valoare de 125 milioane de euro, sindicalizarea fiind realizata de catre Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti, Royal Bank of Scotland PLC si UniCredit Tiriac Bank, ca si aranjori mandatati principali, respective UniCredit Bank AG, sucursala Londra, in calitatea sa de agent de credit, iar UniCredit Tiriac Bank in rol de agent pentru garantii.

Cable Communications Systems NV, actionarul majoritar al RCS&RDS, a garantat acest imprumut cu o garantie de rangul intai in favoarea UniCredit Tiriac Bank pentru 10% din actiunile companiei si cu o garantie de rangul doi pentru alte 5% din capitalul social. Garantia pentru acest credit se ridica la un plafon maxim de plata de 162,5 milioane de euro.

Pentru finantarea achizitiei UPC Romania, sprijinul bancilor este necesar, insa mai mult ca sigur RCS & RDS trebuie sa vina si cu bani din companie, fie din cashflow, fie printr-un aport al actionarilor sai. Ultima varianta este exclusa de mai multe voci de pe piata financiara.

Dincolo de detaliile financiare, RCS & RDS afiseaza in ultima vreme o anumita siguranta ca tranzactia de preluare a UPC Romania este ca si rezolvata, vorbind despre Romtelecom ca fiind acum principalul rival.

In acest moment, pe piata planeaza suspiciuni ca afacerea RCS & RDS cu UPC va crea o companie, cu circa un miliard de dolari anual, infipt in "coasta" Orange, Vodafone si a celor de la OTE, controlata de Deutsche Telekom, si care pe piata din Romania controleaza Romtelecom, Cosmote si reteaua de magazine GSM de pe piata, Germanos.

O combinatie a operatiunilor RCS cu UPC ar duce numarul abonatilor de cablu TV la circa 4 milioane, cu o pozitie susceptibila de monopol, 1,7 milioane de clienti pe telefonie fixa, 1,4 milioane de abonati pe telefonie mobile, respectiv 1,4 milioane de clienti pe internet fix.

Sursa: Antena3

Deficitul bugetar va fi redus in 2012-2014 tot prin reduceri de personal si sistarea primelor... "Victorie" – Orange si Cosmote, retea la comun in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x