Oficialii au anunțat că anumite pensii urmează a fi impozitate și ulterior aceștia au adus și clarificări. Ce categorie de români scapă de această măsură?
Guvernul a anunțat recent introducerea unui plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celor care depăşesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate”.
Ulterior, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a venit cu detalii pentru a clarifica situația și pentru a anunța care sunt pensiile de care Guvernul nu se va atinge.
Acesta spune că se va face „o analiză foarte atentă” a pensiilor care depăşesc 10.000 de lei şi că „nimeni nu se va atinge de pensiile de serviciu, pensiile militare”, el susţinând că nu este vorba despre impactul financiar pe care plata acestor pensii îl are asupra bugetului, ci că este „o chestiune de dreptate”, anunță bugetul.ro.
Acesta a mai menționat faptul că pensiile speciale vor fi atent analizate pentru ca această chestiune a aplicării taxei de solidaritate să fie una constituțională, insistând încă o dată asupra faptului că pensiile de serviciu/militare nu vor fi afectate de schimbare.
REACȚIE DURĂ LA ADRESA GUVERNULUI
Senatorul PNL Florin Cîțu a criticat într-un mesaj pe Facebook pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pe care îl îndeamnă să recunoască gaura imensă din bugetul de stat. Acesta spune că măsura dorită de Guvern în privința pensiilor speciale nu este decât „o încercare disperată din planul de albire a PSD-ALDE”.
- CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru pensionari! Este oficial! Când vor primi diferențele de bani, după recalculare
Senatorul PNL vine şi cu o soluţie pentru această problemă: un sistem de pensii bazat doar pe contributivitate la care aderă toţi românii: “Pensia medie pentru românii care depind doar de sistemul bazat pe contributivitate este de 1100 de lei pe lună. Teodorovici propune impozitarea pensiilor de peste 10.000 de lei pentru a “repara” situaţia. Doar un impozit de 150% pentru pensiile de peste 10.000 de lei ar regla cât de cât situaţia. Altfel, media pensiilor pentru privilegiaţii României rămâne cu mult peste ce primesc românii de rând. Singura soluţie care rezolvă această problema – TOŢI românii trec pe un sistem de pensii bazat DOAR pe contributivitate. România este o ţară prea săracă să-şi permită pensionari de lux.”
Florin Cîţu îşi încheie pledoaria sugerând că Eugen Teodorovici ar avea de gând să impoziteze şi pensiile private obligatorii şi facultative, adică cele de la Pilonul II şi III.
Transgaz anunță că au fost finalizaţi 215 kilometri din conducta BRUA-faza 1, din lungimea totală de 550 km... Telekom România a restructurat 692 de poziţii: "trebuie să ne adaptăm"...