- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In prima faza, banii vor veni de la Credit Suisse, mai adauga sursele citate. Ultimele informatii indica faptul ca procesul de mobilizare a acestor resurse, a acestor fonduri este in plina derulare, pentru a grabi incheierea tranzactiei RCS & RDS cu UPC.
Cu aceste fonduri la dispozitie, RCS & RDS va avea pe masa aproximativ jumatate din banii necesari tranzactiei cu americanii de la Liberty Global pentru preluarea UPC Romania, estimata la 350 milioane de euro (circa 500 milioane de dolari). Restul urmeaza, cel mai probabil, sa fie asigurat din resursele proprii ale RCS & RDS, care are la indemana atat cash flow -ul companiei, dar poate fi luat in calcul si un aport de capital din partea actionarilor sai.
RCS & RDS a tatonat, in paralel, si bancile locale mari, care au imprumutat pe banda rulanda compania din 2000 incoace, inaintand o cerere de oferta prin care solicita de la UniCredit Tiriac Bank, ING Bank, Citibank si alti institutii mari de credit finantari cuprinse intre 150 si peste 200 milioane de euro (adica intre circa 210 si aproape 300 milioane de dolari).
In acelasi timp, Credit Suisse a incercat sa intre in deal-ul cu RCS & RDS si sa le ofere finantarea necesara de cateva luni si, in final, a castigat.
In cursa, au mai fost implicate si alte banci de investitii, sustin surse de pe piata financiara. Dupa ce Credit Suisse va pune banii pe masa RCS & RDS, nu este exclus ca apoi sa isi acopere "spatele" prin atragerea de finantari fie de la bancile locale, fie de pe piata internationala.
Cu mandatul primit acum de la RCS & RDS, bancherii de la Credit Suisse revin in carti pentru jocurile pe piata romaneasca, de aceasta data pe segmentul tranzactiilor private, dupa o perioada in care marile tranzactii locale au fost bifate de alti playeri globali precum Morgan Stanley sau Rothschild.
Credit Suisse a avut o epoca de dominatie clara in Romania in perioada privatizarilor din energie, derulate in anii 2004 - 2005. Statul a dat atunci pe mana Credit Suisse mandatul de consultant in dosare precum Petrom, Distrigaz Sud sau Distrigaz Nord.
Reprezentantii Credit Suisse si cei ai RCS & RDS nu doresc sa faca niciun fel de comentarii pe acest subiect. De altfel, inca de cand au aparut pe piata in urma cu doua luni primele informatii privind negocierile ce ar avea loc intre compania lui Zoltan Teszari si Liberty Global, proprietarul UPC Romania, toate partile implicate au afisat o discretie maxima.
In conditiile in care RCS & RDS si-a rezolvat cea mai importanta problema - finantarea tranzactiei, dupa ce a ajuns la o intelegere si cu americanii privind preluarea UPC Romania si un swap (schimb) de active cu Ungaria, tranzactia RCS & RDS cu UPC intra in linie dreapta, fiind de asteptat ca in perioada urmatoare sa fie anuntate conditiile achizitiei realizate de compania lui Zoltan Teszari.
Atunci, atentia se va muta asupra Consiliului Concurentei, fara ok-ul caruia tranzactia nu se poate face si, mai ales, in conditiile in care exista suspiciuni de creare a unei pozitii dominante ce ar inchide piata de cablu TV si alte segmente ale pietei de telecom. Biroul de presa al Consiliului Concurentei a raspuns unei solicitari pe mail ca institutia nu a fost pana acum notificata si niciun alt demers nu a fost facut de catre RCS & RDS privind intentia sa de a prelua UPC Romania.
Combinarea operatiunilor celor doua companii va duce la un portofoliu cumulat de 4 milioane de abonati cablu TV, 1,7 milioane de clienti pe telefonie fixa, 1,4 milioane de abonati pe telefonie mobila, respectiv 1,4 milioane de clienti pe internet fix.
RCS & RDS este intr-o pozitie financiara solida, care ii permite achizitia rivalului sau, dupa cum precizeaza mai multe experti din piata. In 2009, RCS & RDS inregistra venituri totale de 706,4 milioane de dolari (508,36 milioane de euro) si un profit net de 69,4 mil. Dolari (circa 50 mil. Euro), potrivit bilantului depus la Finante, valorile fiind calculate la cursul mediu dolar/leu, respectiv euro/leu comunicate de BNR.
In 2010, compania si-a imbunatatit indicatorii, sustin sursele citate. Cu toate ca firma lui Teszari a contractat imprumuturi in cascada pentru a -si finanta politica de investitii, inclusive planurile de achizitie de operatori locali, strategia de a-si rostogoli datoriile fata de banci au avut pana acum efect, in special datorita cashflow-ului solid si a unei rentabilitati ridicate. La fiecare trei dolari incasati de RCS & RDS, un dolar inseamna profitul companiei.
De celalalta parte, UPC Romania a afisat in bilantul pe 2009 venituri totale de 666 mil. lei (218 mil. Dolari, 157 mil. Euro) si o pierdere de 507 mil. Lei (166 mil. Dolari, circa 120 mil. Euro). Din 2005, cand a preluat afacerea Astral, fondata de presedintele Bancii Transilvania - Horia Ciorcila - alaturi de algti oameni de afaceri din Cluj, portofoliul de clienti al UPC s-a erodat in fiecare an sub presiunea pachetelor combinate TV - internet - telefonie practicate de RCS & RDS, dar si a dezvoltarii in aceste teritorii a Romtelecom, al carui actionar majoritar elen OTE este sub comanda Deutsche Telekom, unul dintre gigantii telecom ai lumii.
Un eventual succes al RCS & RDS in preluarea UPC Romania muta razboiul din telecom pe frontal cu Romtelecom, dar si cu marile companii de telefonie mobile Orange si Vodafone.
Sursa: Antena3
Turism: Cerere in crestere cu peste 10% pentru extern, incertitudine pentru intern... Antena Group a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de chemare in judecata a RCS&RDS...