A cincea licitatie de vanzare a City Mall, programata pentru data de 30 iunie, la pretul de 20,96 mil. euro, ar putea fi ultima in care lichidatorul, Casa de Insolventa Transilvania (CITR), va incerca sa vanda activul prin metoda licitarii.
Pana in prezent, la cele patru licitatii in care pretul de strigare a fost redus consecutiv cu 5%-8%, niciun cumparator nu s-a aratat interesat de activ. Momentul este cu atat mai frustrant pentru CITR deoarece cu un an in urma a reusit sa vanda o proprietate similara, dar localizata la Oradea, la un pret cu mult mai bun.
Tiago Mall a fost tranzactionat in luna iunie 2010, in cadrul unei licitatii, pentru 30,5 milioane de euro plus TVA, reprezentand 85% din valoarea de evaluare, catre societatea Shopping Center Holding. Mallul era proprietatea MLS Proiect Oradea, firma care a intrat in insolventa, astfel ca proiectul, finalizat la acea vreme in proportie de 80%, a fost scos la vanzare.
Desi la lansarea primei licitatii pentru City Mall reprezentantii CITR se aratau increzatori in vanzarea rapida a acestuia, se pare ca pretul solicitat este inca destul de prohibitiv pentru oricine ar parea interesat de activ. O serie de dezvoltatori sau proprietari de malluri detin retele comerciale in Romania, dar, din diverse motive, nu sunt prezenti in Bucuresti. Astfel, grupuri precum Immofinanz, Iulius Group sau TriGranit ar fi interesate, teoretic, de un activ in Capitala, insa intrarea ar trebui sa se faca la un pret corect.
Pretul corect
Asa cum au aratat analistii intervievati de „Fin.ro" pe parcursul celor patru licitatii esuate pentru City Mall (incepand cu sfarsitul lunii martie), oferta actuala pentru acest gen de proprietati este foarte mare in zona CEE, iar sansele de vanzare in cazul City Mall ar fi crescut in doua situatii: centrul comercial sa fie integrat intr-un pachet imobiliar, fapt care i-ar fi sporit atractivitatea; sau pretul de vanzare sa fie mai competitiv fata de cel vehiculat in licitatii.
Ingo Nissen, seful Sonae Sierra Romania, confirma acestea, spunand ca un pret bun pentru City Mall ar fi 10 milioane de euro.
„Desi are o locatie buna, City Mall are o arhitectura care nu permite modificarea structurii interioare. Eu il vad transformat intr-un centru de proximitate, la parter cu un supermarket, la etajul 1 cu o zona de servicii, iar la 2 cu o zona de fashion. Problema ar ramane etajul 3, unde este zona de food, care trebuie revitalizata. In opinia mea, un pret corect pentru acest proiect ar fi de 10 milioane de euro pentru ca mai este nevoie de aproximativ 20 de milioane de euro pentru a-l reface. Inseamna 30 de milioane de euro, buget cu care construiesti un proiect de la zero", declara Nissen. City Mall are o suprafata construita de peste 31.000 de metri patrati, structurata pe trei subsoluri, parter si trei etaje.
Tot articolul, in Financiarul
Cu doar trei ani inainte de adoptarea euro BNR inaspreste creditarea in valuta... Presedintele CIS: Privatizarea e solutia pentru firmele de stat...