Antena Căutare

UPDATE! Privatizarea Oltchim - Dan Diaconescu a refuzat sa semneze contractul

Dan Diaconescu a castigat, vineri, licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Conform intelegerii, luni, la ora 10.00, omul de afaceri s-a prezentat la sediul Ministerului Economiei pentru a semna contractul de vanzare - cumparare.

UPDATE 15.15: "Oamenii au fost mintiti de domnul Diaconescu, Mesia, Salvatorul... un alt Mesia, ca e si un alt Mesia pe dreapta politicii, stiti, cel cu Givenchy-ul. E Mesia domnului Dan Diaconescu care a venit si preia el. Nu a preluat, ca nu are nici cei 45 de milioane de Euro pentru actiuni, nu are nici cei 100 de milioane pentru Arpechim, nu are cei 150 de milioane de euro pentru restul datoriilor, cum sigur, poate ca domnul Videanu ii are, dar e greu sa vii sa platesti cash", a declarat premierul Victor Ponta.

UPDATE 14.20: Premierul Victor Ponta a declarat ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

UPDATE 13.10: Presedintele interimar al PDL Bucuresti si fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu a declarat, in legatura cu privatizarea Oltchim, ca Dan Diaconescu nu are nicio vina, ci vinovat este Guvernul Ponta, care a aprobat strategia.

UPDATE 12.40: Premierul Victor Ponta a declarat, dupa ce Dan Diaconescu nu a vrut sa semneze contractul de privatizar al Oltchim, ca Adriean Videanu (PDL - fost ministru al Economiei), despre care a spus ca este "hotul hotilor", incearca, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, sa acopere fraudele facute de PDL la Oltchim.

UPDATE 11.52: Dan Diaconescu a iesit din sediul Ministerului Economiei si a spus ca nu va semna contractul de vanzare-cumparare pentru Oltchim, spunand ca autoritatile nu au pregatit actele. "E o batjocura de contract (...) Contractul nu are numele meu, ci e cu puncte, puncte, lipseste avizul de noxe si avizul de la Consiliul Concurentei. Guvernul vrea sa traga de timp cu semnarea. Guvernantii nu vor sa dea salariile oamenilor", a declarat Diaconescu.

"Din pacate, in ultimele zile, nu a mai vorbit despre combinat. Se pare ca doar noi mai suntem interesati de redeschiderea acestuia, de locurile de munca, de plata salariilor. (...) Serviciile secrete ne urmaresc de cateva zile. Cel care a castigat privatizarea e amenintat de guvernanti cu inchisoarea. Noi vrem sa platim astazi salariile. Eu vreau sa semnez, sa vedem daca vrea si Guvernul", a declarat, luni dimineata, Dan Diaconescu.

"Noi vrem sa platim azi salariile si fondul circulant. Poporul roman este cel care trebuie sa salveze acest combinat. Este pentru prima data cand cel care castiga o licitatie nu este cel care a dat spaga", a mai spus Diaconescu. Liderul PP-DD a sustinut ca va investi 2 miliarde de lei daca in urma negocierilor Ministerul va fi de acord ca "toti banii pe care ii dam noi astazi sa ajunga la combinat si daca vom primi si Arpechim si altele".

La randul sau, seful Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat ca este pregatit ca semnarea contractului sa aiba loc luni.

Guvernul a decis in luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Prin urmare, vineri, 21 septembrie, OPSPI a organizat o licitatie pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, si a creantelor detinute asupra companiei de AVAS si Electrica, insumand circa 400 milioane euro. Diaconescu a depus oferta doar pentru pachetul de actiuni detinut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei si 202 milioane de lei iar pentru creanta Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru actiuni. Compania PCC a oferit in total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru actiuni si creantele Electrica si AVAS. Creantele AVAS si Electrica nu au fost adjudecate.

Oltchim are in prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.

Romania va cumpara avioane F16 second hand din Portugalia ... Victor Ponta: Adriean Videanu, in intelegere cu Dan Diaconescu, incearca sa acopere fraudele PDL la Oltchim ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x