In timpul boomului imobiliar, desi sudul Capitalei nu era absolut lipsit de santiere, atentia tuturor dezvoltatorilor mari a fost indreptata exclusiv catre zonele traditionale de resedinte, aflate in mare parte in zona de nord a Bucurestiului.
La mai mult de doi ani de criza a vanzarilor de locuinte, piata a inceput sa dea semne de miscare resimtite insa doar de anumite segmente, eligibile prin programul de imprumuturi „Prima casa".
Intamplarea a facut ca zona de nord a Bucurestiului sa se specializeze in dezvoltari rezidentiale premium si de lux, motiv pentru care in aceasta parte a orasului vanzarile dezvoltatorilor sunt anemice, iar cifrele reprezentand noi investitii reduse la zero.
In celelalte parti ale Bucurestiului, unde constructorii au mixat luxul cu clasa „economica", dar unde locuintele ieftine reprezinta totusi cea mai mare cota din portofoliul dezvoltat, vanzarile de locuinte au avut cifre ceva mai bune.
Zonele de vest si sud s-au specializat mai ales pe categoria locuintelor din clasa „economica", proiectele mari fiind vandute in proportie de 85%-95%, in timp ce micile investitii, comercializate integral.
„Prima casa" nu i-a ajutat pe dezvoltatorii de locuinte ieftine doar sa vanda rapid, ci a impulsionat si noi investitii.
Tot articolul, in Financiarul
Tsunamiul provocat de inchiderea Arpechim a maturat sute de firme din industria chimica... CEC si-a majorat capitalul social cu 52,9 milioane lei...