Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Scad prețurile pentru români? Ce se întâmplă cu TVA-ul pentru băuturi și alimente

Informația momentului pentru toți românii, după ce s-a anunțat un nou proiect de lege ce prevede reducerea TVA! 

Anunț important despre TVA

În cursul zilei de miercuri, Camera Deputaților a votat retrimiterea la comisia pentru buget a proiectului ce prevede reducerea TVA. Această lege ar fi trebuit să fie votată astăzi.

Proiectul de lege prevedea reducerea cotei standard de TVA de la 19% la 16%, aplicarea unei cote reduse de TVA, de 9% pentru livrarea de băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman, dar și aplicarea unei cote reduse de TVA, de 5% pentru livrarea de alimente destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a afirmat că, prin scăderea TVA și dublarea alocațiilor pentru copii, politicienii „aruncă țara în aer”. El a explicat că prin adoptarea celor două măsuri deficitul ar ajunge aproape la 5%.

Și se pare că Ministrul de Finanțe nu este singurul care susține că reducerea cotei TVA în contextul economic actual are un impact negativ.

Scad prețurile pentru români? Ce se întâmplă cu TVA-ul pentru băuturi și alimente

Un nou proiect legislativ propune scăderea TVA-ului

Schimbarea ar contribui suplimentar la adâncirea dezechilibrelor, de această dată prin scăderea încasărilor, dincolo de creşterea cheltuielilor în anul 2020, în linie cu legislaţia deja adoptată, consideră reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

"Faţă de această situaţie cunoscută şi dezbătută în Parlament şi în spaţiul public, este surprinzător că propunerea de reducere a cotei de TVA a primit aviz favorabil de la Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Aceasta, în pofida unui aviz deja negativ primit de această iniţiativă legislativă din partea Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, motivat de "impactul negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la minus 8,1 miliarde lei pentru anul 2020. Totodată, extinderea adoptării cotei reduse de TVA de 5% ar produce un impact negativ estimat la minus 3,7 miliarde lei pentru anul 2020" ", se menţionează într-un comunicat al CDR.

Potrivit sursei citate, promovarea spontană a unor măsuri care ulterior sunt abrogate, amânate sau modificate fiindcă nu ţin cont de realităţile economice are ca efect vulnerabilizarea economiei României şi poate duce la compromiterea acelor reprezentanţi ai clasei politice care le susţin.

Reprezentanţii CDR subliniază că astfel de măsuri, cu un impact major la toate nivelurile economiei româneşti nu ar trebui să fie luate fără a ţine cont de contextul bugetar şi fiscal actual, fără o analiză temeinică a consecinţelor pentru firme şi consumatori şi, mai ales, fără a lua în considerare lecţiile trecutului recent, respectiv menţinerea la cote scăzute a încasărilor bugetare din TVA şi a conformării fiscale voluntare, în ciuda reducerii cotelor de TVA în mai multe etape.

CDR este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Naţional al Ţntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România(CNIPMMR), informează cei de la Agerpres.

Recomandari