Antena Căutare

Viticultorii francezi transformă vinul în gel dezinfectant, pentru a-și salva afacerile

Pentru a-și salva afacerile, francezii au luat-o pe urmele italienilor și au transformat vinul în gel dezinfectant.

Viticultorii francezi transformă vinul în gel dezinfectant, pentru a-și salva afacerile

Criza economică generată de pandemia de coronavirus și uriașa taxă impusă de administrația Trump pentru importul de vinuri din Europa au dus la prăbușirea industriei de vinuri din Franța. Pentru a-și salva afacerile, francezii au luat-o pe urmele italienilor și au transformat vinul în gel dezinfectant.

În podgoriile din Franța, sute de viticultori își încarcă vinul în camioane și îl trimit, cu durere în suflet, la distilerii, notează publicația.

“Pandemia de coronavirus este o catastrofă pentru noi”, povestește un viticultor.

Jerome Mader, în vârstă de 38 de ani, vindea vinul în restaurante scumpe și magazine mari, dar vânzările au scăzut la jumătate de când e pandemie.

Articolul continuă după reclamă

La fel ca foarte mulți alți viticultori din Franța, Mader nu mai are loc să depoziteze sutele de butoaie de vin alb nevândut. Cultura de struguri de anul acesta s-a bucurat de vreme bună și e doar la o lună distanță de a fi culeasă. Butoaiele cu vinul de anul trecut trebuie golite, pentru a face loc noii producții. Iar distileria este singura soluție.

Șoferul unei distilerii din regiunea Alsaciei face drumuri dese de la o locație la alta, de la o vie la alta.

“Mulți reacționează foarte rău, pentru că vinul ăsta e valoros”, spune el.

“Producem mai mult decât putem vinde. Nu avem de ales. a declarat un viticultor, pentru The New York Times.

Familia lui Marion Bores deține domeniile Bores, în Reichsfeld. Au vândut doar 30 la sută din întreaga producție.

“E ca și cum ți-ai lua adio de la cineva foarte drag ție”, spune Marion Bores.

Astfel, mii de litri de vin ajung în silozurile metalice ale distileriei, unde este fiert pentru a separa alcoolul. De aici ajunge transformat în gel dezinfectant pentru mâini.

Doar în Alsacia, peste șase milioane de litri de vin vor ajunge așa.

“E o situație foarte tristă pentru producătorii de vin. Au foarte mult vin și au nevoie de spațiu pentru următoarea producție”, spune Erwin Brouard, directorul unei distilerii, pentru ziarul american.

Statul francez oferă compensații pentru 5.000 de producători de vinuri care au depus cereri pentru asta.

“Dacă nu trimit vinul la distilerie, nu mănânc. E dureros pentru mine, sunt trei ani de muncă aici și nici măcar nu suntem plătiți corespunzător”, spune un alt producător de vinuri pentru The New York Times.

Ultima dată când Franța s-a confruntat cu o astfel situație a fost în 2009, în timpul crizei financiare. Acum, producătorii de vinuri au o pierdere de 70 la sută.

Dar pe lângă pierderea financiară, este și una psihică, notează jurnaliștii americani. Mulți viticultori au refuzat să vorbească. Podgoriile lor reprezintă mai mult decât o afacere, este o pasiune rămasă în familie de generații întregi. Să-și vadă acum munca transportată cu un camion la o distilerie nu e ușor.

“Am ezitat. Am crezut că vom trece peste asta. Am așteptat până în ultima zi. Am zis că următoarea zi va fi mai bine”, mărturisește Jerome Mader.

Florin Cîțu: România va evita recesiunea tehnică în 2020...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x