Antena Căutare

O nouă materie în programa școlară 2023-2024. Disciplina obligatorie pe care o vor studia elevii de liceu

Programa școlară trece în fiecare an prin schimbări mai mari sau mai mici, unele de bun augur, iar altele fără o direcție precisă. Începând cu anul școlar 2023-2024, în programă va intra încă o materie obligatorie.

Galerie
Elevii vor avea o materie nouă în programă | Shutterstock

Din toamnă, elevii de clasa a XI-a și de clasa a XII-a vor avea o nouă materie în orar. Este o inovație atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.

Cu toate că numărul de ore va crește cu 30, Ministerul Educației sprijină noua disciplină și consideră că astfel se va reduce gradul de discriminare din școli, va facilitata interculturalitatea și implicarea responsabilă și creativă în diverse contexte de viață prin respectarea convențiilor de comunicare. Acest demers vine după ample discuții încă din anii precedenți.

Potrivit EduPedu.ro, „Istoria evreilor. Holocaustul” va fi studiată atât în cadrul învățământului profesional de stat cu durata de trei ani, cât și de elevii de la filiera teoretică, profilurile real și umanist, filiera vocațională, cursuri la zi, profilul pedagogic, filiera tehnologică, cursuri la zi și seral, și profilul teologic.

Elevilor de liceu li se introduce o nouă materie în programa școlară

Articolul continuă după reclamă

„Este important să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că ce s-a întâmplat în istoria mondială recentă nu va fi uitat. În acest sens, am semnat astăzi Ordinul privind programa aferentă disciplinei Istoria Evreilor. Holocaustul pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a. Este esențial ca elevii să cunoască această perioadă tragică din istorie", scrie Ligia Deca, Ministrul Edicației, pe pagina ei de socializare.

Prin urmare, începând din anul școlar 2023-2024, această disciplină devine obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii 276/2021. Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu”, adaugă ministrul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ministrul Educației amintește, pe scurt, în cadrul aceluiași mesaj și conținutul programei școlare.
Potrivit G4Mededia.ro, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului încă din noiembrie 2021.

Cadrele didactice vor pleca de la un punct comun în abordarea noii materii. Acestora li se recomandă să le ofere elevilor sprijin în interpretarea informațiilor, împărtășite într-un mod adecvat, în contextul potrivit.

Citește și: Un elev român de nota 10 a făcut zilnic naveta 40 km ca să ajungă la școală. Povestea adolescentului care a impresionat internetul

Elevii vor fi îndrumați să investigheze faptele istorice, poveștile de viață ale evreilor din comunitatea locală și chiar națională și internațională, înaintea Holocaustului, în timpul acestuia și după. Orele vor avea un caracter interactiv, cu jocuri de rol, dezbateri, organizarea unor expoziții de fotografie și diverse alte activități.

EduPedu.ro prezintă mai multe detalii legate de competențele generale sau specifice și exemple de activități de învățare.

Schimbarea programei școlare a fost primită atât cu reacții pozitive, cât și cu unele negative. Deși noua materie din programă se bazează pe interculturalitate și istorie, elemente importante în dezvoltarea unei societăți, românii sunt reticenți în ceea ce privește utilitatea acesteia.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pe lângă 300.000 de militari români, și-au pierdut viața și peste un sfert de milion de evrei și romi. Istoria evreilor și a Holocaustului poate corecta concepțiile greșit perpetuate și împământenite în mentalitatea societății noastre.

(P) Educația, fundamentul pe care se ridică viitorul societății. Bioclass - un concept inovator și revoluționar, aprecia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 4 octombrie. Valentin Butnaru și Ana Bodea au câștigat suma de 25.000 de lei!
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 4 octombrie. Valentin Butnaru și Ana Bodea au câștigat suma de 25.000 de lei! Vineri, 04.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x