Antena Căutare

Reguli în sala de examen la Bac 2024. Ce greșeli îți pot afecta nota

Ministerul Educației a publicat regulile pe care trebuie să le respecte elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2024.

Galerie
Ministerul Educației a publicat regulile pe care trebuie să le respecte elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2024. | Shutterstock.com

Pentru a evita întârzierile, e indicat ca elevii să ajungă la examen cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea acestuia. Totodată, ei trebuie să aibă asupra sa un act de identitate valabil și o fișă de înscriere care să ateste că s-a înscris pentru examen.

Alte reguli includ:

  • Să aibă cu ei un pix sau un stilou, și o riglă, dacă este necesar pentru completarea exercițiilor.
  • Să aibă un ceas de mână, fără funcții suplimentare (alarmă, cronometru etc.).
  • Să nu comunice cu alte persoane din sală și să nu copieze de la alți elevi sau să îi ajute pe aceștia.
  • Să respecte regulile de conduită și să nu încerce să fraudeze examenul.

Citește și: De ce spunem ”Casă de piatră” la nunți. Urarea provine dintr-un obicei bizar, pe care puțini îl știu

Articolul continuă după reclamă

Reguli în sala de examen la Bac 2024. Ce greșeli duc la eliminare

Elevii care susțin examenul de Bacalaureat trebuie să respecte mai multe reguli în sala de examen. Iată ce greșeli sunt considerate tentativă de fraudă și duc la eliminarea candidaților:

  • Este interzis ca elevii care susțin bacalaureatul să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
  • Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate anterior în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen, mai arată regulamentul.
  • De asemenea, se interzice candidaților la examenul de bacalaureat 2024 să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • O altă regulă interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Conform regulilor BAC 2024, este interzis ca elevii să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidații care încalcă regulile menționate mai sus sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectelem interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit/ au transmis sau nu materialele interzise.

Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Candidații care nu se supun regulamentului nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Ce se întâmplă dacă elevii trebuie să rescrie lucrarea de BAC

Regulamentul examenului de bacalaureat pentru sesiunile din 2024, realizat de Ministerul Educației, arată că elevilor care sunt nevoiți să rescrie lucrarea de BAC vor avea la dispoziție o oră în plus.

”În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.”, arată ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat.

De asemenea, elevii care părăsesc sala de examen înainte de cele trei ore puse la dispoziție, nu primesc subiectele.

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Citește și: Când ar putea să apară din nou aurora boreală în țara noastră. Data când va fi spectacol pe cer deasupra României

Calendar BAC 2024 sesiunea iunie- iulie

Iată care este calendarul examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie- iulie 2024:

  • 3—7 iunie 2024 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar
  • 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale.
O nouă zi liberă pentru elevi și profesori. De ce și când a fost stabilită: „Este în premieră la nivel național”... La ce ora începe Bacul în 2024. Ce se întâmplă cu elevii care întârzie, conform regulamentului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x