Ziua de 16 decembrie va fi întotdeauna o zi neagră pentru China, căci în urmă cu 95 de ani, în regiunea Haiyuan, fostă provincie Hansu, avea loc unul dintre cele mai devastatoare cataclisme natural ale secolului XX. Atunci, un cutremur puternic a răpit vieţile a peste 200.000 de persoane.
Pe 16 decembrie 1920, în regiunea Haiyuan, fostă provincie Hansu, din China s-a produs, la ora locală 20.06, un cutremur puternic, de 7,8 grade, în urma căruia nu mai puţin de 234.000 de persoane şi-au pierdut vieţile.
Mai mult de atât, la momentul respectiv, seismologii au încadrat cutremurul pe scara XII Mercali, ceea ce înseamnă distrugere totală. Această "etichetă" a fost pusă numai în regiunea Haiyuan, unde au murit 73.000 de persoane. De cealaltă parte, în oraşele Lanzhou, Taiyuan, Xining, aceştia au stabilit valori cuprinse intre VI – XI.
Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, în urma cutremurului care a fost urmat de alte trei replici s-au produs şi pagube materiale imense. Localităţi întregi, printre care şi satul Sujiahe, din Xiji, au fost pur şi simplu acoperite de pământ, iar altele au fost devastate de inundaţii. În oraşele Longde şi Huining, aproape toate clădirile s-au prăbuşit, iar unele râuri au fost stăvilite.
Cutremurul devastator a fost resimţit de la Marea Galbenă, până la provincia Qinghai (actualul Tsinghai) şi din centrul Mongoliei, până la provincial Sichuan. Valuri ale seismului au putut fi observate, de asemenea, în două lacuri şi trei fiorduri din vestul Norvegiei.
În urma seismului cumplit, 73.000 de persoane au fost ucise în regiunea Haiyuan, în timp ce alte peste 30.000 au murit în regiunea Guyuan. Conform statisticilor finale oferite de United States Geological Survey (USGS), 200.000 de oameni au murit atunci, însă raportul realizat de către Institute of Seismology and Earthquake Engineering a arătat că 235,502 persoane şi-au pierdut vieţile. Mulţi oameni au murit, de asemenea şi de frig, căci din cauza replicilor succesive, au refuzat să mai construiască locuinţe cu excepţia adăposturilor temporare, iar temperaturile scăzute din timpul iernii le-au fost fatale.
Cutremurul din Valvidia, sau Marele Cutremur din Chile, cum a mai fost denumit, a fost fără îndoială cel mai puternic cutremur din lume măsurat şi înregistrat cu mijloace ştiinţifice. Seismul a avut loc în data de 22 mai 1960, şi a atins nu mai puţin de 9,5 grade pe scala Richter. Pe lângă forţa sa extraordinară, cutremurul a durat aproximativ 10 minute. Tsunami-ul rezultat în urma cutremurului a afectat sudul statului Chile, Insulele Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă, Australia şi chiar Insulele Aleutine de lângă Alaska.