TUNISIA
La 14 ianuarie, presedintele Zine El Abidine Ben Ali se refugiaza in Arabia Saudita, dupa 23 de ani petrecuti la conducerea Tunisiei, in urma unor miscari de contestare, care s-au extins in toata tara.
Un acerb opozant de stanga al regimului lui Ben Ali, Moncef Marzouki, este ales presedinte al Adunarii Constituante, dominata de islamistii din cadrul Ennahda, in data de 12 decembrie.
Numarul doi din ierarhia acestui partid, Hamadi Jebali, este insarcinat sa formeze Guvernul.
EGIPT
Data de 25 ianuarie 2011 marcheaza debutul manifestatiilor care vor mobiliza sute de mii de persoane, mai ales in Piata Tahrir din Cairo.
Pe 11 februarie, Hosni Mubarak, aflat la conducerea tarii de aproximativ 30 de ani, preda puterea armatei.
Aproape 850 de civili au fost ucisi.
Fostul presedinte este judecat de la 3 august pentru reprimarea revoltei si coruptie.
LIBIA
Proteste fata de regimul colonelului Muammar Gaddafi izbucnesc la jumatatea lui februarie, in estul tarii. Contestarea, reprimata violent, se transforma in razboi civil.
In martie este lansata o operatiune de catre Washington, Paris si Londra, sub mandat ONU, a carei comanda este preluata ulterior de catre NATO.
Rebelii cuceresc Tripoli in august.
Liderul indepartat de la putere este ucis la 20 octombrie, in cursul unor confruntari la Sirt, ultimul sau fief.
Conflictul s-a soldat cu peste 30.000 de morti, potrivit Consiliului National de Tranzitie (CNT).
YEMEN
Pe 27 de ianuarie incepe o miscare de contestare, care cere indepartarea lui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere din 1978.
Sub presiunea evenimentelor, Ali Abdallah Saleh accepta sa plece de la putere. Vicepresedintele Abed Rabbo Mansour Hadi preia interimatul.
In cursul reprimarii au fost ucise sute de persoane.
SIRIA
Pe 15 martie incepe o revolta populara contra regimului presedintelui Bashar al-Assad, care o reprima sangeros. Potrivit ONU, au fost ucise peste 5.000 de persoane.
In pofida sanctiunilor adoptate de tari occidentale si arabe, represiunea continua in Siria.