Inceputul anilor '60 a reprezentat o prima speranta a negrilor din Statele Unite ale Americii, presedintele Kennedy intruchipand speranta edificarii unei tari cu deschidere rasiala. Fara drept de vot, respingere din partea albilor si discrimare, afro-americanii isi doreau o viata normala.
28 august 1963. O zi memorabila pentru intreaga lume!
In doar 17 minute pastorul Martin Luther King a reusit sa schimbe mentalitati, destine, oameni, cu o adevarata capodopera oratorica: "Am un vis" / "I Have a Dream". Tinut pe treptele Monumentului Lincoln in timpul Marsului asupra Washingtonului pentru Libertate si Locuri de Munca discursul a reprezentat un moment definitoriu al Miscarii pentru Drepturile Civile ale Afro-americanilor. "Dr. King a educat, a inspirat, a informat nu doar pe cei prezenti, ci oameni din intreaga America si generatiile inca nenascuta", afirma John Lewis.
Au fost prezente aproape 250.000 de suflete, iar cuvintele litaniei sunt gravate pe treptele monumentului exact in locul in care luptatorul pentru drepturile negrilor si-a pronuntat discursul, inainte de promulgarea legilor privind drepturile civice in 1964 si 1965.
Celebra fraza "Am un vis" a fost repetata de opt ori in una dintre cele mai cunsocute cuvantari din cel de-al doilea mileniu. In stilul unei predici baptiste, Luther King isi ia sursele din Biblie si chiar din Declaratia de Independenta a Statelor Unite sau din Constitutie, reusind sa creioneze un tabloul al unei altfel de Americi.
Pentru eforturile sale, pastorul baptist a primit, in anul 1964, Premiul Nobel pentru Pace, devenind cel mai tanar detinator al unei astfel de distinctii.
Pe urmele aparatorului drepturilor civice, unul dintre mentorii sai, primul presedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama intentioneaza sa "sarbatoreasca ceea ce au realizat toti acesti oameni multumita carora suntem aici in prezent", in aceasta seara in acelasi loc de acum 50 de ani, a declarat acesta.
Foto: Wikipedia