Antena Căutare

Acceleratorul de particule a creat un „mini Big Bang”

Acceleratorul de particule a creat cu succes un "mini Big Bang" prin coliziuni de ioni de plumb. In timpul experimentului s-au atins temperaturi de 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai mari decat in centrul Soarelui, informeaza BBC News. Reusita acceletaroului este un semn ca aparatul va putea realiza in anii care urmeaza ciocniri de electroni in cautarea "particulei lui Dumnezeu".

Coliziunile de ioni de plumb sunt realizate la viteza apropiata de cea a luminii. Ciocnirea genereaza un sistem cu temperatura extrem de ridicata care seamana cu o "minge de foc" .

Acest sistem poarta numele de plasma quark-gluon. Potrivit fizicianului Federico Antinori, citat de Le Monde, aceasta plasma exista si in primele momente dupa nasterea Universului, inainte ca materia sa fie in forma sa actuala.

Dupa studierea plasmei, oamenii de stiinta spera sa afle informatii suplimentare despre asa-munita "Strong force" (Forta Nucleara Tare) care pastreaza integritatea si stabilitatea protonilor si neutronilor.

Acceleratorul incearca sa ofere o explicatie asupra modului in care a luat nastere Universul prin crearea de conditii similare momentelor de dupa Big Bang. LHC a fost construit in urma cu 12 ani cu ajutorul a peste 7.000 de fizicieni si investitii de aproape 4 miliarde de euro.

Acceleratorul de particule va fi inchis, la sfarsitul anului 2011, din motive de siguranta. Oamenii de stiinta vor remedia anumite erori de constructie care impiedica desfasurarea in siguranta a experimentului.

Acceleratorul de particule a mai fost oprit, in urma cu aproximativ un an si jumatate, din cauza a doua defectiuni tehnice.

G20 va incerca sa puna capat „razboiului valutar” dolar vs. euro vs. yuan... Control mai sever la bagaje pe cursele catre SUA si Canada...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x