Acţiunea militară a lui Trump în Iran, limitată simbolic printr-o rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor

Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, a adoptat o rezoluţie în vederea limitării puterii lui Donald Trump de a lansa operaţiuni militare împotriva Iranului, un text foarte simbolic, dar stânjenitor pentru locatarul Casei Albe, relatează AFP.

Îndemnându-l pe Donald Trump ”să pună capăt” oricărei acţiuni militare împotriva Iranului fără undă verde de la Congres, rezoluţia a fost adoptată joi seara cu 224 de voturi la 194.

Pare dificil ca un asemenea text să fie adoptat în Senat, majoritar republican.

Însă este marcant faptul că trei republicani au susţinut rezoluţia Camerei, în pofida îndemnurilor lui Donald Trump la a se face bloc împotriva textului.

Grijuliu să sublinieze că rezoluţia ”nu-l critică pe preşedinte”, Matt Gaetz, de obicei un mare apărător al lui Donald Trump, şi-a explicat votul declarându-se împotriva unui ”nou război etern în Orientul Mijlociu”.

Preşedinta democrată a Camerei Repezentanţilor Nancy Pelosi a subliniat că, prin acest vot, Congresul îşi respectă ”datoria de a-i proteja pe americani”.

”O FRACŢIUNE DE SECUNDĂ”

”Eu nu am obligaţia” de a solicita aprobarea Congresul înaintea unui eventual nou atac, şi-a exprimat indignarea miliardarul, la Casa Albă.

Democraţii sunt furioşi după atacul american în care a fost asasinat puternicul general iranian Qassem Soleimani, vinerea trecută, urmat de atacuri iraniene cu rachete miercuri asupra unor baze folosite de armata americană în Irak.

Nancy Pelosi îl acuză pe Donald Trump de faptul că, pentru a-l elimina pe Soleimani, a efectuat o operaţiune ”disproporţionată şi provocatoare”, fără să consulte Congresul, singurul abilitat să declare război potrivit Constituţiei.

Într-un miting de campanie la Toledo, în Ohio, miliardarul republican a ironizat îndelung iniţiativa democrată care vrea să-l oblige ”să ceară permisiunea Congresului”.

”Trebuia să tranşăm, nu aveam timp s-o sunăm pe Nancy (Pelosi), al cărei creier funcţionează cu intermitenţă”, a tunat el ironic, în aplauzele şi râsetele publicului.

Privirile se îndreaptă asupra Senatului, majoritar republican (53-47), unde o rezoluţie similară ar putea să fie supusă la vot săptămâna viitoare.

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole

Doi republicani au anunţat deja că îl susţin, însă pare dificil ca textul să fie adoptat de Camera superioară, în care miliardarul este susţinut solid.

Iar chiar dacă rezoluţia ar trece cele două praguri în Congres, ea nu are valoare de lege.

Este vorba doar despre un ”vot spectacol”, a atacat liderul minorităţii republicane Kevin McCarthy.

Exprimând în mod oficial opinia puternicului Congres, o adoptare definitivă a rezoluţiei ar reprezenta însă o lovitură usturătoare aplicată lui Trump.

IRANUL, SUSŢINĂTOR AL ”TERORISMULUI”

Iniţiat de o aleasă democrată, Elissa Slotkin, o fostă analistă CIA, textul îl îndeamnă pe preşedinte ”să pună capăt folosirii forţelor armate americane cu scopul de a purta ostilităţi în sau împotriva Iranului ori contra oricărui membru al Guvernului acestuia sau alarmatei acestuia” fără acordul Congresului.

În rezoluţie se recunoaşte însă ”dreptul inerent” al Guvernului de a acţiona cu scopul de a apăra Statele Unite ”de un atac armat iminent”.

În ea se subliniază că Guvernul iranian ”susţine terorismul” şi că generalul Soleimani era ”principalul arhitect al majorităţii activităţilor destabilizatoare a Iranului în lume”.

Însă eliminarea generalului şi apoi riposta iraniană ”riscă să conducă la o escaladare semnificativă a ostilităţilor”, se arată în text.

”Congresul nu l-a autorizat pe preşedinte să folosească forţa militară împorriva Iranului”, se subliniază în rezoluţie.

Acest punct este cel care a provocat ruptura celor doi senatori republicani.

Conservatorul Mike Lee a ieşit miercuri ultragiat de la un briefing susţinut de oficiali de rang înalt ai administraţiei Trump, deoarece unii au spus, afirmă el, că parlamentarii nu ar trebui ”să dezbată oportunitatea” operaţiunilor militare împotriva Iranului.

”Acest lucru este contrar valorilor americane” şi ”este anticonstituţional”, a tunat el, anunţând că va vota o rezoluţie similară pregătită în Senat, la fel ca alt republican, Rand Paul.

Sursa : news.ro

Parteneri
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa de Cambridge și Ducesa de Sussex au milioane de fani în întreaga lume, ele ar fi fost depășite la capitolul frumusețe, potrivit revistei Tatler. 
Catine.ro
Ultimele știri