Antena Căutare

Aderarea Croatiei la UE, aprobata de Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat, astazi, la Bruxelles, o rezolutie privind aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, care ar urma sa aiba loc la 1 iulie 2013, dupa ce tratatul de aderare va fi fost ratificat de toate cele 27 de state membre actuale ale Uniunii.

Raportorul PE in acest dosar, eurodeputatul austriac Hannes Swoboda, vicepresedinte al grupului Socialistilor si Democratilor din PE (S&D), a felicitat autoritatile croate si institutiile UE pentru finalizarea negocierilor de aderare si a incurajat Zagrebul sa continue eforturile pentru respectarea deplina a tuturor obligatiilor aferente statutului de membru al UE.

"Invitam statele membre sa finalizeze procesul de ratificare rapid dupa semnarea tratatului de aderare, tinand cont de faptul ca data aderarii Croatiei este 1 iulie 2013. In timpul negocierilor de aderare am lucrat cu trei premieri si multi alti politicieni croati. Toti acesti politicieni au aratat multa onoare si demnitate si au fost de acord ca in afacerile europene trebuie sa facem eforturi si sa mergem impreuna. Este un bun exemplu si pentru alte tari din regiune", a spus Swoboda.

Potrivit acestuia, o politica europeana consecventa, in stransa cooperare cu negociatorii croati, va ajuta la garantarea faptului ca Zagrebul poate finaliza reformele necesare si poate coopera cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.

''Aderarea Croatiei este un pas mare pentru UE si sper ca la nivelul Consiliului sa se inregistreze evolutii pozitive fata de Serbia si Muntenegru in urmatoarele zile, pentru a arata ca dupa aderarea Croatiei politica de extindere a UE va continua'', a adaugat raportorul PE.

La randul sau, liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, a salutat adoptarea rezolutiei peivind aderarea Croatiei la UE, dar a subliniat ca liberalii europeni inca au unele temeri legate de respectarea drepturilor minoritatilor in Croatia.

"In pofida crizei economice si politice grave, Uniunea Europeana ramane un pol de atractie puternica pentru tarile vecine ce cauta stabilitate si securitate. Aderarea Croatiei, aprobata azi de Parlamentul European, este inceputul unui nou viitor pentru aceasta tara si, sper, un pas catre securitate si stabilitate in regiunea mai extinsa a Balcanilor Occidentali", a afirmat Verhofstadt.

Sursa: Jurnalul National

Foto: dubrovacki.hr

Olanda se opune in continuare aderarii Romaniei la Schengen... India: Un barbat a umplut un birou fiscal cu serpi veninosi in semn de protest...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x