Antena Căutare

Agenţia de Sănătate Publică din Franţa: Ţigările electronice reprezintă un ajutor pentru renunţarea la fumat

Ţigările electronice se comercializează în Franţa din jurul anul 2010. În 2017, 700.000 de oameni declarau că au renunţat la fumat cu ajutorul ţigărilor electronice. ”Efectele pe termen lung sunt încă discutabile, fapt care alimentează neîncrederea multor fumători”, spune Guillemette Quatremere, coordonatorul studiului.

Deşi ţigările electronice pot reprezenta un ajutor pentru renunţarea la fumat, decizia de utilizare a lor este încă afectată de controversele din spaţiul public, arată Agenţia de Sănătate Publică din Franţa, care a publicat joi un studiu privind utilizarea ţigărilor electronice în această ţară, scrie publicaţia 20 minutes.

Ţigările electronice se comercializează în Franţa din jurul anul 2010. În 2017, 700.000 de oameni declarau că au renunţat la fumat cu ajutorul ţigărilor electronice.

”Efectele pe termen lung sunt încă discutabile, fapt care alimentează neîncrederea multor fumători”, spune Guillemette Quatremere, coordonatorul studiului.

În prezent, 3,8% dintre francezi au înlocuit ţigările clasice cu cele electronice, conform barometrului publicat de Agenţia de Sănătate Publică din Franţa miercuri, 26 iunie.

Articolul continuă după reclamă

Studiul, derulat în perioada 2010-2017, relevă succesul în creştere al ţigărilor electronice, în ciuda controverselor existente în spaţiul public, scrie site-ul 20minutes.fr .

”În primul rând, utilizatorii de ţigări electronice au aproape toţi o legătură cu tutunul. Fie continuă să fumeze în paralel sau, dimpotrivă, nu se mai ating de ţigări, toţi au fost fumători. Trebuie precizat faptul că studiul s-a adresat exclusiv persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 75 de ani. 90% dintre utilizatorii de ţigări electronice preferă produsul cu nicotină. În 2017, utilizatorii de ţigări electronice reprezentau 3,8% din populaţie, cu 2,7% utilizatori zilnici. Utilizatorii sunt majoritatea bărbaţi – aproape 6 din 10. Dintre utilizatorii care folosesc ţigările electronice zilnic, persoanele care au diplomă de bacalaureat sau studii superioare sunt mult mai numeroase”, spune Guillemette Quatremère, coordonatoarea studiului.

Ea afirmă că aproape 40% dintre utilizatorii de ţigări electronice continuă să fumeze zilnic, spre deosebire de aproximativ 50% care nu mai fumează deloc. Mai puţin de 1% din acest eşantion nu a fumat niciodată.

Coordonatoarea studiului afirmă totodată că ţigara electronică este un ajutor pentru renunţarea la fumat.

”Este evident acest lucru. Desigur, acest tip de concluzii trebuie să se bazeze întotdeauna pe studii ştiinţifice pe termen lung. Şi avem deja astfel de cifre. Ponderea fumătorilor zilnici a scăzut de la 64,5% la 39,7% în rândul utilizatorilor de ţigări electronice. Acest lucru demonstrează că ţigareta electronică înlocuieşte treptat fumatul. De la apariţia ţigării electronice pe piaţa din Franţa, 700.000 de oameni spun ca ţigările electronice i-au ajutat să renunţe la fumat, acesta fiind, de altfel, principalul motiv pentru care fumătorii încearcă produsul: 6 utilizatori de ţigări electronice din 10 au declarat că au încercat produsul ca să renunţe la fumat şi 30% doar pentru a reduce fumatul. Ceea ce poate deveni o cerinţă imperativă: ca să renunţi la fumat, utilizarea ţigării electronice trebuie să fie exclusivă”, adaugă el.

Referitor la faptul că au fost publicate numeroase studii contradictorii privind efectele ţigaretei electronice asupra sănătăţii, el spune astfel de studii apar aproape în fiecare zi.

”În prezent, majoritatea oamenilor de ştiinţă şi a medicilor sunt de acord că ţigările electronice sunt categoric mai puţin nocive decât fumatul. Efectele utilizării lor pe termen scurt sunt pozitive, în primul rând pentru că nu conţin cele 4.000 de substanţe nocive prezente într-o ţigară. Desigur, este nevoie de studii suplimentare şi de timp necesar pentru cercetare pentru a ajunge la concluzii incontestabile. Mai ales că nicotina, prezentă în produsele pentru vapat, creează dependenţă”, mai spune ea.

Studiul mai arată şi că jumătate din populaţie consideră că ţigările electronice sunt cel puţin la fel de dăunătoare sau chiar mai dăunătoare decât fumatul.

”Avem mai multe ipoteze care explică acest lucru. În primul rând, s-a creat o confuzie între efectele nocive ale unor substanţe precum gudronul sau monoxidul de carbon şi efectele nicotinei. Oamenii tind să creadă că două produse care conţin nicotină vor avea aceleaşi efecte. Pe de altă parte, este şi o consecinţă a lipsei de informaţii despre efectele pe termen lung ale utilizării ţigărilor electronice. Oamenii 'ştiu' pericolele legate de tutun, iar lipsa unor concluzii certe despre ţigările electronice poate duce la bănuieli şi chiar la neîncredere”, subliniază ea.

Sursa : news.ro

Volodimir Zelenski i-a cerut lui Vladimir Putin eliberarea celor 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri în noiembrie... Consiliul Europei a cerut Rusiei să redeschidă ancheta cu privire la asasinarea lui Boris Nemţov...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x