Antena Căutare

Alegeri SUA: Care sunt statele americane ce ar putea decide noul presedinte

Colegiile de electori sunt decisive atunci cand vine vorba de alegerea presedintilor americani. Cetatenii nu voteaza, de fapt, pentru presedinte, ci pentru un colegiu de electori care va decide cine va fi numit in functie. Fiecare stat are un numar diferit de electori in colegiu, numar egal cu numarul total de reprezentanti in Congresul si Senatul Statelor Unite.

Anul acesta, 10 state-cheie ar putea stabili cine este urmatorul presedinte al Statelor Unite. Fiecare stat are cate un elector pentru fiecare colegiu electoral pentru Camera Reprezentantilor (Camera Inferioara a Congresului American) la care se aduga cei doi electori ce reprezinta fiecare dintre cele 2 colegii electorale senatoriale ale fiecarui Stat. Spre exemplu, California, statul cel mai populat din SUA, numara 55 de mari electori. In Texas sunt 38, iar in Florida, 29.

Principalele state-cheie:

Florida

Florida are 29 de mari electori si, in 2000, a decis rezultatul cursei prezidentiale dintre George W. Bush si Barack Obama. Sondajele arata ca, pana acum, Barack Obama are 47,4% dintre voturi, iar Mitt Romney 48,9%, informeaza Mediafax.

Pennsylvania

Statul din estul SUA are 20 de electori si a fost castigat de Barack Obama la alegerile din 2008. Actualul presedinte este cotat in sondaje cu 49,5% dintre voturi, iar contracandidatul sau cu 44,8%.

Ohio

Cei 18 electori din Ohio sunt au si ei un rol important la fiecare scrutin. In 2000 si 2004, a fost castigat de George W. Bush, iar in 2008 de Barack Obama. Este un stat in care Mitt Romney si-a petrecut mult timp in campania electorala, dar nu a reusit sa il depaseasca in sondaje pe democratul Obama, care conduce cu 48,6%.

Carolina de Nord

Acest stat are 15 mari electori si a fost castigat de Barack Obama in 2008, democratul fiind primul in sondaje, cu 50,3%, fata de cele 46,5 procente ale lui Romney.

Virginia

Virginia este un stat cu traditie conservatoare, iar victoria lui Obama, in 2008, a constituit o premiera pentru un democrat din 1964. In statul cu 13 alegatori, Obama si Romney sunt cotati cu sanse egale la presedintia SUA.

Foto: Intact Images

In Marea Britanie s-au descoperit ramasite umane care aveau tarusi infipti in umeri, inima si glezne. Arheologii sustin ... Atac sinucigas la o baza militara din Irak: 27 de morti si peste 40 de raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x