Căutare Live

Americanii au fost de ”rea-credinţă” la Hanoi, i-a spus Kim lui Putin, pe care l-a invitat în vizită în Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin, joi, la Vladivostok, că Statele Unite au fost ”de rea-credinţă” în timpul summitului Kim-Trump de la Hanoi, dezvăluie vineri agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA, relatează AFP.

kim jong-un,vladimir putin, summit

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin, joi, la Vladivostok, că Statele Unite au fost ”de rea-credinţă” în timpul summitului Kim-Trump de la Hanoi, dezvăluie vineri agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA, relatează AFP.

Această primă întâlnire între Putin şi Kim, în Extremul Orient rus, a fost ocazia ca dictatorul nord-coreean, în căutare de susţinere, să poată retrezi la viaţă ”legăturile istorice” cu Moscova, pentru a ajunge la o ”relaţie mai stabilă şi mai solidă”.

Însă, agenţia de presă de stat de la Phenian a publicat, noaptea, târziu, comentarii pe care liderul nord-coreean le-a făcut în întâlnirea cu omologul său rus, afiţând un ton ofensiv faţă de Statele Unite, în contextul în care Kim şi Trump au operat o spectaculoasă destindere a relaţiilor lor în ultima vreme, afectate însă de răsunătorul fisco de la Hanoi.

”Situaţia în peninsula coreeană şi în regiune se află în prezent în impas şi a atins un punct critic”, a declarat liderul nord-coreean, potrivit KCNA.

Kim i-a spus lui Putin că pacea şi securitatea în peninsula coreeană depind în întregime de atitudinea Statelor Unite şi că ţara sa ”se va pregăti pentru orice situaţie posibilă”, tot potrivit KCNA.

Kim a avertizat, potrivit aceluiaşi text, că situaţia ar putea să revină la starea iniţială, Statele Unite adoptând o atitudine unilaterală de rea-credinţă la al doilea summit Coreea de Nord-Statele Unite, recent”, care a avut loc în capitala Vietnamului în februarie.

”INTERLOCUTOR DENS”

La Hanoi, teatrul celui de-al doilea summit Trump-Kim, după cel din iunie 2018, la Singapore, Coreea de Nord a căutat să obţină o relaxare imediată a unor sancţiuni internaţionale impuse cu scopul de a o obliga să renunţe la armele sale atomice. Însă discuţiile au fost scurtate imediat, din cauza unor dezacorduri profunde cu Washingtonul, pe tema concesiilor pe care Phenianul era pregătit să le facă.

Phenianul a ridicat săptămâna trecută tonul şi l-a atacat cu o rară violenţă pe Mike Pompeo, cerând ca secretarul de Stat american să nu mai participe la discuţii despre ”denuclearizare”.

”Va fi agitat. Va fi dificil”, a reacţionat Pompeo miercuri, la CBS, arătându-se prudent cu privire la continuarea dialogului.

Însă, între Kim şi Putin, a fost mai simplu, joi.

”Sunt mulţumit de rezultat. Kim Jong Un este un om destul de deschis, pregătit să vorbească despre tot”, s-a felicitat Putin în faţa presei, după întâlnire, prima la acest nivel de la cea din 2011 între fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi Kim Jong Il. ”Este un om destul de interesant, un interlocutor dens”.

Citește și
colaj de imagini cu icoane cu sfantul andrei si un scris pe mijloc
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
elwira, mihai petre, cuza si emi la finala asia express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
felicitare cu flori roz pe margini pe care scrie mesaje de sfantul andrei 2021
Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie
Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie
Mai multe articole

Liderul nord-coreean, care a catalogat drept ”deschisă şi amicală” întâlnirea de la Vladivostok, l-a invitat pe Putin să-i facă o vizită în ţara sa ”la momentul oportun”, iar această ofertă a fost ”prompt acceptată”, potrivit KCNA.

Primit cu o îndelungă strângere de mână şi cu o punctualitate rară pentru Vladimir Putin, dictatorul nord-coreean a petrecut în total cinci ore împreună cu preşedintele rus, şi anume două ore într-un tête-à-tête, urmate de negocieri între delegaţii şi un dineu în care liderul de la Kremlin a primit cadou o sabie.

Cei doi au fost serviţi, potrivit agenţiei ruse de presă Tass, cu borş, o salată de crab şi ravioli siberieni cu carne de ren.

”DENUCLEARIZARE TOTALĂ”

În pofida invitaţiilor repetate pe care i le-a adresat lui Kim, Rusia a rămas până acum departe de spectaculoasa destindere în peninsula coreeană, de la începutul lui 2018.

La finalul întâlnirii, preşedintele rus s-a declarat, la fel ca Statele Unite, în favoarea unei ”denuclearizări totale” şi a estimat o soluţie drept ”posibilă”, cu condiţia să se facă nişte ”primi paşi” şi să se ofere Phenianului ”garanţii de securitate şi suveranitate” de către comunitatea internaţională.

”Cel mai important este să se restaureze (...) forţa dreptului internaţional şi să se revină la o situaţie în care dreptul internaţional, ci nu dreptul celui mai puternic, să determine cursul afacerilor în lume”, a pledat Putin.

Însă, la două luni de la fiascoul celei de a doua sa întâlniri cu preşedintele american la Hanoi, dictatorul nord-coreean caută susţinători în înfruntarea sa cu Washingtonul şi o anumită reechilibrare a relaţiilor sale între Beijing, cel mai apropiat susţinător al său, şi Moscova, fosta sa aliată în Războul Rece. URSS l-a pus la putere pe bunicul său, fondatorul Republicii Populare Demecratice Coreea (RPDC) Kim Il Sung.

Moscova îndeamnă la un dialog cu Phenianul pe baza unei foi de drum definite de China şi Rusia. Moscova a cerut ridicarea unor sancţiuni internaţionale, în timp ce Statele Unite au acuzat-o că ajută Coreea de Nord să le ocolească.

După ani de intensificare a tensiunilor, peninsula înregistrează o destindere spectaculoasă, iar Kim s-a întâlnit începând din martie 2018 în patru rânduri cu preşedintele chinez Xi Jinping, în trei rânduri cu preşedintele sud-coreean Monn Jae-in şi de două ori cu Trump.

Sursa: News.ro

Era pe cale să își sărute soțul la nunta lor, când a apărut încă o mireasă! Fosta iubită a mirelui s-a așezat în genunch... Un nou atac al Statului Islamic în Sri Lanka! Cel puţin 15 morţi, printre care şase copii...
Parteneri
Ana-Maria Calița, despre sinceritate și autenticitate: „Atitudinea unei persoane este cel mai atrăgător lucru al său”
Ana-Maria Calița este una dintre cele mai vesele și mai dezinvolte femei de la noi din țară. Actrița a acceptat invitația echipei noastre și ne-a oferit un interviu plin de amuzament, dar și de momente emoționante. Ana-Maria ne-a povestit câteva detalii din spatele scenei și cum a reușit să facă performanță. Deși pare mereu zâmbitoare, aceasta ne-a mărturisit că lucrurile nu stau întotdeauna așa.
Catine.ro
Ultimele știri