Americanii pregatesc delfini pentru razboi

In lumea mai putin cunoscuta a contraterorismului, unul dintre cele mai eficiente sisteme de detectie este un animal de circa 270 de kilograme, care munceste pentru 9 kilograme de peste pe zi, relateaza CNN.Marina americana a tinut secret acest program pana in anii 1990. In prezent, in program sunt inclusi circa 75 de delfini din Pacific si 35 de lei de mare californieni. Nu numai ca aceste mamifere marine depisteaza obiecte si aduc inapoi armatei americane echipamente de milioane de dolari, dar ele ajuta si la salvarea de vieti omenesti, mai spune CNN.

In 72 de ore, aceste animale pot fi transportate pentru a-si indeplini misiunea oriunde in lume, cu un avion cargo C-130, iar cel mai recent exemplu il constituie delfinii care au fost dusi in Irak, pentru a depista mine in Golful Persic.

Unii dintre acesti "veterani" ai razboiului din Irak acum s-au intors acasa si au o noua misiune: sa pazeasca submarinele nucleare in bazele lor din porturile Bremerton, Washington, si Groton, Connecticut.

Aceste animale sunt invatate pe de alta parte, la antrenamente, cum sa intercepteze scafandri potential ostili. Un intreg domeniu in securitatea porturilor este consacrat apararii impotriva unor scafandri. Acest tip de operatiuni este practicat in intreaga lume de un numar limitat de forte speciale. Folosind tuburi de oxigen, profitand de intuneric, scafandrii sunt o modalitate foarte buna de a atinge o tinta in deplina discretie si de a trece la atac folosindu-se de elementul surpriza. Germanii din Kampfschwimmers, unitatea Shayatet 13 din Israel si U.S. Navy SEAL sunt considerate in general primele unitati care se antreneaza si intreprind operatiuni de contraterorism subacvatic.

In 2002, rapoarte secrete scurse dinspre comunitatea de informatii, intocmite in urma interogarii unor suspecti in Afganistan, avertizau ca al-Qaida intentioneaza sa foloseasca scafandri pentru a ataca navele americane in porturi sau in raza porturilor. Chiar si una dintre pozele suspectului din atentatele de la Oslo, Anders Behring Breivik, il infatiseaza tinand o pusca de asalt modificata, ce pare a fi un echipament de lupta subacvatic.

Delfinii au avantajul de a fi inzestrati cu un sonar natural care depisteaza tintele mai bine decat orice instrument facut de mana omului, iar leii de mare sunt cunoscuti pentru acuitatea vederii lor sub apa.Citeste si Antena3

Ultimele știri