Antena Căutare

Amintiri cutremuratoare din lagarele mortii

Noi amanunte despre ororile de neinchipuit din lagarele naziste relatate de un supravietuitor. Cu ani in urma, prof. univ. dr Ioan Gottlieb ne-a infatisat pe scurt cumplitele sale amintiri, cum a supravietuit miraculos lagarelor naziste Auschwitz, Mauthausen si Melk.

Ca o spovedanie, fragmentul care lipseste din istoria evreului Ioan Gottlieb este un moment tragic din iunie 1945. Tatal sau, alaturi de care s-a aflat in trei lagare, n-a mai rezistat fizic si, mai ales, psihic.

Dupa tentative nereusite de sinucidere, i-a cerut fiului sau cureaua de la pantaloni pentru a-si pune capat zilelor. „Mi-am scos cureaua si i-am dat-o." Tatal sau a luat-o si a reusit sa se omoare. „Acest moment ma urmareste de atunci... Nici azi nu stiu cat am fost de vinovat", marturiseste Gottlieb. De aici a tinut profesorul sa porneasca din nou pe firul amintirilor cutremuratoare: „Putea sa nu primeasca de la mine acea curea, dar tot gasea ceva, pentru ca el era hotarat sa se sinucida. Nu era la prima incercare, prima a fost in ghetoul de la Baia Mare, cand pungutele cu praf, otrava, s-au umezit si nu au avut efect. A doua oara l-am oprit eu. Daca trupele aliate se miscau un pic mai repede ar fi supravietuit... Era un evreu veteran decorat cu Crucea de Fier si tocmai el trebuia sa indure acele chinuri, de aceea nu a mai rezistat."

O teama nemarturisita l-a facut pe Ioan Gottlieb sa taca timp de jumatate de secol. Unul dintre motivele pentru care s-a abtinut sa povesteasca tot prin ce a trecut este si acela ca „nimeni nu credea cele relatate, nici eu nu am putut descrie exact, caci orice naratiune este departe de cele traite", marturiseste Gottlieb. Pe cand avea 11 ani, trupele maghiare au ocupat Baia Mare. Regimul de teroare a inceput, insa el s-a intensificat o data cu intrarea in micul orasel a trupelor germane si infiintarea primului ghetou pentru evrei. „Cel in care am ajuns eu si familia era situat la marginea orasului. Aici am suferit prima oara in conditii subumane, dar greul abia incepea. Tatal meu, bine informat, ne-a spus ca vom fi transportati de aici in lagare de concentrare."

Nevrand sa suporte torturile care ii asteptau, cativa dintre ei au hotarat sa se sinucida. Au luat morfina, insa el si Ioan Gottlieb au supravietuit in mod miraculos, in timp ce mama vitrega a murit.

Tot articolul, in Jurnalul National

Miting de sustinere a romilor intr-un oras din Franta... Surse diplomatice rusesti: Gabriel Grecu a parasit Moscova...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x