Nu mai puțin de 290 de persoane și-au pierdut viețile și alte aproape 500 au fost rănite în urma atacurilor din Sri Lanka, unde au avut loc mai multe explozii în biserici și hoteluri de lux din țară, chiar în duminica Paștelui catolic.
Potrivit informațiilor furnizate de Poliție, 24 de persoane au fost arestate în legătură cu atacurile, însă oamenii legii n-au identificat, deocamdată, vinovații acestui masacru.
Sri Lanka este în stare de şoc după atacuri, cele mai grave violenţe de la încheierea războiului civil în 2009.
Există informaţii conform cărora accesul la reţelele sociale a fost restricţionat pentru a opri valul de dezinformări. Servicii precum Whatsapp sau Facebook nu sunt disponibile pentru multe persoane.
Primele explozii au avut loc la ora locală 08:45 (04:15 ora României), oamenii informând cu privire la şase explozii în intervale scurte de timp.
Trei biserici din Negombo, Batticaloa şi în districtul Kochchikade din Colombo au fost vizate în timpul slujbei de Paşte, iar alte trei explozii au avut loc la hotelurile Shangri-La, Kingsbury şi Cinnamon Grand din capitala ţării. În timp ce poliţia îi căuta pe cei responsabili, au avut loc alte două explozii.
Una dintre ele a lovit grădina zoologică din Dehiwala, în sudul Colombo iar a opta explozie a avut loc în apropierea districtului Dematagoda din Colombo în timpul unui raid al poliţiei, ucigând trei poliţişti.
Nu este cunoscut cine se află în spatele atacurilor. Guvernul a informat că ia în calcul posibilitatea ca unele dintre atacuri să fi fost sinucigaşe, potrivit News.ro.
La o conferinţă de presă de duminică seara, premierul Ranil Wickremesinghe a vorbit despre zvonurile conform cărora oficialii ştiau de dinainte de atacuri.
CITEȘTE ȘI: Sri Lanka. 215 morți și peste 500 de răniți. După atentate, concurenţii Asia Express sunt în lacrimi
”Trebuie să vedem de ce nu au fost luate măsurile de precauţie potrivite. Nici eu şi nici miniştrii nu au fost informaţi. Deocamdată prioritatea este să găsim atacatorii”, a declarat el.
Majoritatea celor ucişi sunt cetăţeni din Sri Lanka însă Ministerul Afacerilor Externe a informat că 36 de cetăţeni străini se află printre cei decedaţi.
Printre ei se află cel puţin trei cinci britanici, trei danezi, un portughez, trei indieni, doi ingineri din Turcia, un olandez şi o persoană din Japonia.