Ucraina a interzis în luna martie intrarea în ţară a străinilor, iar majoritatea părinţilor şi-au văzut nou-născuţii doar în poze şi apeluri video cu clinica.
Rafa Aires, din Spania, a reuşit să intre în Ucraina înainte de blocarea accesului. El s-a reunit cu fiica sa Marta, dar nu a mai putut să plece, pentru că Kievul a suspendat toate zborurile, iar el trebuie să îşi finalizeze documentele. Perioada este dificilă pentru soţia sa Maria, care nu a putut să îl însoţească din cauza serviciului.
”În fiecare zi comunic video cu soţia mea timp de o oră şi jumătate, pentru ca ea să vadă copilul. Este foarte dificil. Asistentele şi personalul medical din acest hotel sunt minunaţi. Fac viaţa mai uşoară”, a spus el.
Guvernul a anunţat că poate doar să permită accesul părinţilor în Ucraina, dacă primeşte o solicitare din partea unei ambasade.
Hotelul Venice aparţine clinicii BioTexCom, care a publicat imagini cu bebeluşii pentru a informa publicul şi a impulsiona guvernul să ia măsuri mai rapid.
Reacţia autorităţilor a fost rapidă.
Liudmila Denisova, ombudsman pentru drepturile omului pentru Parlamentul ucrainean, a declarat că imaginile arată că ţara are o industrie a surogatului ”, masivă şi sistemică”, în care bebeluşii sunt prezentaţi drept ”un produs de calitate ridicată”.
Ea a sugerat analizarea schimbării legii, pentru a permite ca numai părinţii ucraineni să folosească astfel de servicii.
”Am fost pregătiţi pentru această reacţie negativă. Având în vedere că părinţii trebuie să stea în carantină 14 zile, doresc accelerarea procesului”, a declarat fondatorul clinicii, Albert Tocilovski.
Denisova a ordonat controale la clinică, dar a spus că a constatat că BioTexCom respectă toate procedurile. Sistemul de mame surogat este legal în Ucraina.
Hotelul Venice este înconjurat de un gard înalt, cu sârmă ghimpată. De obicei în această clădire stau părinţii care vin să îşi ia copiii. La BioTexCom, o mamă surogat primeşte 15.000-17.000 de dolari.
Părinţii vin din toată lumea, inclusiv din SUA, China, Marea Britanie, Suedia şi Irlanda. Părinţii a 16 copii au putut veni în Ucraina în această perioadă.
”Copiii primesc hrană, un număr suficient de angajaţi au grijă de ei, dar nu există un substitut pentru grija părintească”, a declarat Denis Herman, avocat al BioTexCom.
”Încercăm să trimitem părinţilor fotografii ale copiilor, încercăm să facem conferinţe video, dar nu putem înlocui comunicarea prin contact direct”, a mai spus el.
Sursa : news.ro