Astfel, acum autoritățile caută în apele din jurul insulei nelocuite Whakaari, cunoscută şi ca Insula Albă, corpul neînsufleţit al Winonei Langford, o australiancă în vârstă de 17 ani, şi al ghidului neozeelandez Hayden Marshall-Inman, de 40 de ani, dar condiţiile meteo nefavorabile împiedică operaţiunile de salvare.
De asemenea, poliția neozeelandeză a completat procesul de identificare al victimelor publicând numele a 17 persoane decedate, inclusiv cei doi dispăruţi, cărora li se adaugă o altă persoană care a murit într-un spital din Australia şi a cărei identitate nu a fost dezvăluită.
Lista, pe care se află doi neozeelandezi, 12 australieni şi 3 americani rezidenţi în Australia, include şi numele ultimelor trei cadavre identificate: Richard Elzer (32 de ani), Julie Richards (47 de ani) şi Barbara Hollander (49 de ani).
Alte 14 persoane rămân internate cu arsuri grave în spitale din Noua Zeelandă, majoritatea dintre ele în stare critică, iar alte 12 sunt spitalizate în Australia, potrivit Agerpres.
În total, 47 persoane se aflau pe insula Whakaari în momentul erupţiei vulcanului - 24 australieni, 9 americani, cinci neozeelandezi, patru germani, doi britanici, doi chinezi şi un malaezian.
Vulcanul Whakaari, vizitat de peste 17.500 persoane în 2018, a intrat în erupţie la 9 decembrie, când se afla la nivelul al doilea de alertă pe o scară cu cinci grade, care vestea o uşoară activitate vulcanică.
Whakaari, cu o înălţime de 321 metri şi a cărui structură se află în proporţie de 70% sub nivelul mării, este considerat unul dintre vulcanii cei mai activi din Noua Zeelandă şi o mare atracţie turistică.