Antena Căutare

Botez simbolic in apa Iordanului: Sute de pelerini au sarbatorit Botezul Mantuitorului

Sute de pelerini din toata lumea au sarbatorit Botezul Mantuitorului, dupa calendarul pe stil vechi, pe malurile fluviului Iordan, chiar la locul unde, prin traditie, ar fi fost botezat Iisus Christos. Fluviul s-a aflat, multa vreme, intr-o zona militara interzisa civililor, in urma razboaielor dintre Israel si vecinii sai arabi.

Pe malul de vest al Iordanului, ceremonia a fost condusa de patriarhul ortodox al Ierusalimului, Theofilos al Treilea. La liturghia celebrata de inaltul prelat au asistat sute de credinciosi crestini din teritoriile palestiniene, dar si din alte parti ale lumii.

Dupa liturghie, patriarhul a depus o coroana de flori in apele Iordanului si a eliberat un porumbel, simbol al pacii. Credinciosii s-au aliniat apoi pentru a primi, simbolic, botezul la fel ca Mantuitorul, cu peste doua mii de ani in urma.

O ceremonie asemanatoare a avut loc si pe malul de est al fluviului, care apartine Iordaniei. Aici se afla si o biserica ridicata pe locul unde a fost botezat Iisus, potrivit specialistilor in istoria biblica.

Episcopul Vinidictos, capul bisericii crestine ortodoxe din Iordania, a fost cel care a condus soborul de preoti. Intr-o regiune insangerata, in ultimul secol, de atatea razboaie, credinciosii s-au rugat, inainte de toate, pentru pace.

“In lumea araba si in intreaga lume, nu vedem altceva decat violenta si tulburari, asa ca este minunat sa putem sarbatori, aici, aceasta zi, cu credinciosi de diferite confesiuni, care se roaga, cu totii, pentru pace”, spune o pelerina crestina.

Dupa traditionala depunere a crucii in Iordan, pelerinii si-au spalat, simbolic, mainile in apa fluviului sfintit, sperand ca anul ce incepe va aduce pacea mult dorita.

Luptele continua in Mali. Trupele franceze castiga teren in fata gruparilor islamiste... Cei trei romani luati ostatici in Algeria au fost eliberati. Sapte prizonieri sunt inca retinuti de extremisti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x