Fostul comandant de rang înalt al forţelor croate din Bosnia Slobodan Praljak ”a murit la spitalul din Haga, după ce a băut otravă”, în sala de şedinţe a Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul în capitala olandeză, a anunţat agenţia oficială croată Hina.
Slobodan Praljak, în vârstă de 72 de ani, a aşteptat ca tribunalul să-i confirme condamnarea la 20 de ani de închisoare înainte să spună ”Eu vă resping verdictul”, să scoată o fiolă şi să înghită conţinutul acesteia.
Avocatul său a declarat că era vorba despre otravă.
Decesul a fost anunţat de mai multe publicaţii croate, inclusiv de postul privat N1 şi principalele cotidiene, Jutarnji List şi Vecernji List, după care a fost confirmat de Hina, care citează o sursă apropiată cindamnatului.
Acest inginer devenit director de teatru nu era militar la origine, însă odată cu venirea războiului el a urcat rapid în ierarhia forţelor croate.
Un comandant de rang înalt al forţelor armate ale Republicii croate Herceg-Bosna, care au luptat împotriva bosniacilor în 1993-1994, el a fost citat ca unul dintre vinovaţii de distrugerea podului otoman de la Mostar.
Însă, pentru mulţi crroaţi el rămâne un erou.
Preşedinta Kolinda Grabar-Kitarovic a redactat săptămâna trecută un mesaj omagial, citit la promovarea unei lucrări în onoarea sa, ”General Praljak”.
”Contribuţia generalului Slobodan Praljak a fost de o imensă importanţă atât pentru apărarea Croaţiei, cât şi a Bosniei împotriva agresiunii «marii serbii» şi pentru supravieţuirea poporului croat pe teritoriul său istoric, în timpul războiului patriotic”, a declarat preşedinta.
Înainte de anunţul morţii lui Praljak în presa croată, preşedinta şi-a întrerupt ”de urgenţă” o vizită în Islanda. În opinia sa, el încarna ”adevărul pe care l-a apărat neîncetat după război”.
Împreună cu alţi cinci reprezentanţi ai Republicii croate Herceg-Bosna, o entitate autoproclamată a croaţilor din Bosnia, Praljak asista miercuri la şedinţa în apel a condamnării lor din cauza rolului lor în războiul pe care l-au purtat în 1993 şi 1994 cu forţele bosniace.
Ei au fost găsiţi vinovaţi de o ”întreprindere criminală comună” cu scopul de a impune o dominaţie croată, recurgând la epurarea etnică în zonele pe care le controlau forţele lor.
Războiul din Bosnia i-a opus în principal pe musulmani sârbilor. Croaţii şi musulmanii au luptat în 1993 şi 1994.
Imaginea cea mai simbolică a acestui ”război în război” a fost distrugerea, în noiembrie 1993, a "Stari Most", podul otoman de la Mostar.
Numele Praljak este asociat acestei distrugeri. ”Era doar un pod vechi”, declara el în 2004.
Lovitură de teatru! Un cunoscut prezentator tv A FOST DAT AFARĂ! Anunț făcut în această după amiază... Adio, zi LIBERĂ! Guvernul a făcut anunțul: „Excludem varianta acordării unei zile libere!”. Englezii sunt dezamăgiți că ...