UE îşi va lua angajamentul să acţioneze unitar pentru a minimaliza consecinţele Brexit asupra „cetăţenilor, companiilor şi statelor membre”, potrivit unui proiect de declaraţie comună ce ar urma să fie publicată în replică la activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de către Marea Britanie, relatează Euractiv
“În consecinţă, vom începe prin a ne concentra asupra tuturor aranjamentelor-cheie pentru o retragere ordonată” a Marii Britanii, se adaugă în document.
„Vom aborda aceste discuţii în mod constructiv şi ne vom strădui să ajungem la un acord. În viitor, sperăm ca Marea Britanie să fie un partener apropiat”, se precizează în proiectul de declaraţie, potrivit căreia, dacă negocierile vor eşua, Consiliul se va asigura că „Uniunea Europeană este pregătită pentru un astfel de rezultat, deşi nu este de dorit”.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, va face declaraţia după ce UE va primi oficial scrisoarea de notificare semnată de Theresa May, în jurul orei Bruxelles-ului 13.30 (14.30 ora României).
Documentul, consultat de Euractiv, arată că primul pas va fi adoptarea unor linii de negociere de către Consiliul European. Tusk urmează să publice aceste linii pentru negociatorul-şef Michel Barnier până la sfârşitul săptămânii.
“Aceste linii vor fixa poziţiile în ansamblu şi principiile în funcţie de care Uniunea, reprezentată de Comisia Europeană, va negocia şi Marea Britanie”, potrivit documentului.
Aceste linii vor limita, probabil, amploarea discuţiilor viitoare la termenii divorţului, fără a include relaţia comercială viitoare cu Regatul Unit, au declarat surse apropiate dosarului citate de Bloomberg.
CUM VOR FI AFECTAŢI CEI PESTE 300.000 DE ROMÂNI DIN MAREA BRITANIE:
Simpla călătorie în Regatul Unit s-ar putea complica. Acum românii au nevoie doar de buletin. Însă e posibil, în funcţie de negocierile care vor urma, să fie obligatoriu paşaportul, şi posibil viza.
De asemenea, dreptul la muncă va fi restricţionat. Românii ar putea avea nevoie de permis de muncă.
Totodată, studiile s-ar putea scumpi. Studenții români nu vor mai avea acces la granturile de studii și li se vor restricționa împrumuturile.
Restricţii vor fi impuse şi în ceea ce priveşte drepturile sociale. Acum primesc ajutoare sociale în Marea Britanie 3.430 de români, potrivit datelor oficiale. Sunt abia pe locul 13 în rândul europenilor care solicită ajutoare din partea Departamentului pentru muncă și pensii.
”Marea Britanie păşeşte în necunoscut” și ”Dragă UE, te părăsim!” Cum și-a luat presa britanică la revedere de la Uniune... Imagini emoţionante cu cei doi români răniţi la Londra. Andrei voia să-și ceară iubita de soție pe Podul Westminister...