Majoritatea climatologilor afirma ca toate catastrofele care au lovit Rusia, Pakistanul, China sau Europa de Est sunt conforme cu concluziile rapoartelor pe care GIEC le publica de douazeci de ani, noteaza Agerpres.
"Sunt evenimente care se repeta si se intensifica intr-un climat perturbat de poluarea cu gaze cu efect de sera", explica Jean-Pascal Van Ypersele, vice-presedinte al GIEC. "Evenimentele extreme sunt unul din modul in care schimbarile climatice devin intr-un fel dramatic perceptibile", adauga acesta.
Fie ca este vorba de frecventa sau de intensitate, practic in fiecare an se inregistreaza noi recorduri si chiar mai multe cateodata intr-o singura saptamana: in Rusia, recordul absolut inregistrat la Moscova, nemaiintalnit de cand se fac masuratori meteo, de 130 de ani (38,2°C la sfarsitul lui iulie) a fost doborat la inceputul lui august.
In Pakistan, inundatiile nu au avut niciodata o asemenea amploare geografica', afirma Omar Baddour, expert in cadrul Organizatiei mondiale meteorologice (OMM).
"In ambele cazuri este o situatie fara precedent. Succesiunea extremelor si accelerarea recordurilor sunt conforme cu previziunile GIEC. Dar aceste extreme trebuie observate pe mai multi ani pentru a putea trage niste concluzii", precizeaza expertul.
Tot articolul, in Jurnalul National
Rusia arde: o echipa de salvare americana a sosit la Moscova... O romanca a murit in India din cauza inundatiilor...