Antena Căutare

Catastrofele meteorologice din aceasta vara, semnale de alarma pentru clima viitorului

Agentia americana de Studiere a Oceanelor si Atmosferei (NOAA), afirma ca planeta nu a fost niciodata atat de fierbinte ca in primul semestru al acestui an, iar potrivit Grupului Interguvernamental de experti in Evolutia Climei (GIEC), in contextul unei incalziri climatice seceta si valurile de canicula vor deveni mai intense si de mai lunga durata, cum se intampla in Rusia si in 18 din cele 50 de state americane, relateaza AFP.



Majoritatea climatologilor afirma ca toate catastrofele care au lovit Rusia, Pakistanul, China sau Europa de Est sunt conforme cu concluziile rapoartelor pe care GIEC le publica de douazeci de ani, noteaza Agerpres.

"Sunt evenimente care se repeta si se intensifica intr-un climat perturbat de poluarea cu gaze cu efect de sera", explica Jean-Pascal Van Ypersele, vice-presedinte al GIEC. "Evenimentele extreme sunt unul din modul in care schimbarile climatice devin intr-un fel dramatic perceptibile", adauga acesta.

Fie ca este vorba de frecventa sau de intensitate, practic in fiecare an se inregistreaza noi recorduri si chiar mai multe cateodata intr-o singura saptamana: in Rusia, recordul absolut inregistrat la Moscova, nemaiintalnit de cand se fac masuratori meteo, de 130 de ani (38,2°C la sfarsitul lui iulie) a fost doborat la inceputul lui august.
In Pakistan, inundatiile nu au avut niciodata o asemenea amploare geografica', afirma Omar Baddour, expert in cadrul Organizatiei mondiale meteorologice (OMM).

"In ambele cazuri este o situatie fara precedent. Succesiunea extremelor si accelerarea recordurilor sunt conforme cu previziunile GIEC. Dar aceste extreme trebuie observate pe mai multi ani pentru a putea trage niste concluzii", precizeaza expertul.

Tot articolul, in Jurnalul National

Rusia arde: o echipa de salvare americana a sosit la Moscova... O romanca a murit in India din cauza inundatiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x