Antena Căutare

Cazul WikiLeaks: Un senator american cere anchetarea New York Times pentru spionaj

Pagubele produse de dezvaluirile WikiLeaks incep sa se extinda, astfel ca la Washington creste presiunea privind luarea unor masuri. Senatorul independent Joe Lieberman solicita Departamentului de Justitie din SUA sa investigheze daca publicatia New York Times a incalcat Legea privind spionajul, dupa ce a decis sa publice telegrame diplomatice dezvaluite de WikiLeaks, relateaza CBS in editia online.

"Sunt convins ca WikiLeaks a incalcat Espionage Act (n.r. - Legea privind spionajul). New York Times a comis cel putin un act de rea cetatenie", a declarat Joe Lieberman.

"Daca a comis vreo infractiune, eu cred ca este necesara o investigatie atenta din partea Departamentului de Justitie. De ce urmaresti infractiuni (n.r. - in justitie)? Pentru ca, daca nu o faci, altii vor face acelasi lucru curand. Iar mie mi-e teama ca asta se va intampla aici", a continuat senatorul.

Criticul Howard Kurtz subliniaza, intr-un material publicat pe site-ul The Daily Beast, ca decizia WikiLeaks si New York Times de a publica telegramele se deosebeste cu greu de alte hotarari nepedepsite ale presei de a publica materiale guvernamentale sensibile. Kurtz aminteste, printre altele, de cazurile lui Bob Woodward, care a obtinut evaluarea secreta a lui Stanley McChrystal asupra razboiului din Afganistan, si cazul New York Times dezvaluind programul de supraveghere interna al fostului presedinte George W. Bush, in 2004.

Politicienii si oficialii guvernamentalei par sa aiba reactii diferite la acest argument, afirmand ca Julian Assange, fondatorul WikiLeaks si sustinatorii sai sunt mai degraba anarhisti sau teroristi si nu jurnalisti care isi exercita drepturile.

Intr-un material publicat de Wall Street Journal, senatorul democrat Diane Feinstein, din California, sustine ca Assange nu poate invoca Primul Amendament intrucat nu este jurnalist.

"Este un agitator care intentioneaza sa afecteze Guvernul, cu ale carui politici nu este de acord, indiferent cine este ranit", afirma Feinstein.

Julian Assange a fost arestat marti in baza unui mandat european emis pentru acuzatii de viol in Suedia. Tribunalul Westminster a decis in aceeasi zi ca fondatorul WikiLeaks sa ramana dupa gratii pana pe 14 decembrie.

FOTO: Vot cu pumni si picioare in Parlamentul sud-coreean... Vanity Fair: Romanii, cobai pentru marile companii farmaceutice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x