Antena Căutare

CE suspecteaza DNA si Guvernul ca impiedica investigatiile OLAF din Romania

Un document incendiar al Executivului UE arata gradul de dezamagire pe care l-a produs tara noastra ca stat membru. O analiza asupra modului de utilizare a fondurilor europene detaliaza principalele probleme: coruptia si achizitiile publice abuzive.

Comisia Europeana (CE) acuza autoritatile administrative si judiciare din Romania ca actioneaza in mod coordonat pentru a impiedica investigatiile Oficiului Antifrauda - OLAF, potrivit unui document intern de la Bruxelles, consultat de „Fin.ro".

OLAF a exprimat o ingrijorare serioasa asupra faptului ca autoritatile administrative si judiciare relevante din Romania, cum ar fi Directia Nationala Anticoruptie, agentia de plati, autoritatea de management, ministerele de linie, par sa lucreze intr-o maniera coordonata pentru a contracara investigatiile OLAF. Aceasta suspiciune se bazeaza pe o argumentatie similara prezentata ca raspuns la cererile OLAF si pe indiciile ca anumite documente sunt distribuite intre aceste autoritati", se afirma in documentul citat.

Concluzia referitoare la piedicile puse OLAF a reiesit din investigatiile derulate in prezent asupra unor proiecte cu fonduri de preaderare, in special SAPARD. In acest set de investigatii, 61 din 64 de proiecte sunt suspectate de frauda, in special nereguli in achizitiile publice si conflict de interese.

Din 2013, se taie din bani

Fondul documentului se refera la problema generala a absorbtiei fondurilor europene, fiind invocata perspectiva retragerii unei mari parti din bani din 2013, in lipsa unor masuri concrete in acest an.

Articolul continuă după reclamă

Functionarii Comisiei arata ca ratele de absorbtie sunt mici in Bulgaria si „alarmant de mici" in Romania, cu exceptia fondurilor pentru agricultura. In cazul Romaniei, rata de absorbtie pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este de 3,4%, iar pentru Fondul Social European (FSE) - 1,4%. Spre comparatie, media UE in al patrulea an de implementare a fost de 17%.

Comisia aminteste si ca au fost aplicate o serie de suspendari de plati din cauza neregulilor. In Romania, Comisia Europeana a intrerupt deja platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, din cauza deficientelor constatate.

In pofida efor­turilor Comisiei de a aborda aceasta situa­tie, nu se inregistreaza mari progrese. Ras­punsul Romaniei pare sa fie superficial si nu se adreseaza cauzelor initiale ale problemei. Aceasta evaluare ne­gativa este impartasita si de alte institutii financiare internationale. Directoratele Generale nu au interlocutori la nivel politic, iar directorii din administratie sunt inlocuiti des. Capacitatea sistemului de a se ocupa de achizitii publice ramane redusa. Daca nu se iau masuri concrete in 2011, Romania va pierde o mare parte din fondurile UE din 2013. Directoratele Generale au cerut actiuni la cel mai inalt nivel politic din partea Comisiei", se mai arata in document. Aceste mesaje au fost trimise oficial catre Administratia de la Bucuresti, ceea ce explica si precipitarea in sensul unei remanieri avand drept criteriu rezultatele in implementarea proiectelor europene sau chiar infiintarea unui minister special.

Astazi, Comisia nu are un interlocutor la nivel central in Romania, cu suficienta influenta politica pentru a asigura implementarea unui plan de actiune agreat, pentru a accelera absorbtia", spun specialistii de la Bruxelles. Pentru perioada 2007-2013, Romania are la dispozitie fonduri structurale nerambursabile de 20 de miliarde de euro si 10 miliarde pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Politica regionala a UE, pusa la indoiala

Cauzele identificate de Comisie pentru aceasta stare de fapt sunt administratia slaba, procedurile ineficiente, interferentele politice, modul formalist de aplicare a regulilor si un sistem judiciar care nu poate proteja suficient impotriva conflictului de interese, coruptiei si fraudei.

„Consecintele financiare ale ratei mici de absorbtie ameninta credibilitatea politicii regionale si slabesc pozitia Comisiei in negocierile bugetare care vor urma", se mai arata in raport.

Tot articolul, in Financiarul

Inca un oficial al Scotland Yard demisioneaza din cauza scandalului interceptarilor ilegale... Nelson Mandela a implinit 93 de ani: Liderul african, sarbatorit in Africa de Sud si SUA...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x