Seisme multiple, inclusiv unul puternic - de magnitudinea 6,9, la mică adâncime -, au zguduit Insula turistică indoneziană Lombok, s-au soldat cu cel puţin cinci morţi şi au provocat panică, au anunţat luni autorităţile, relatează AFP.
Primul dintr-o serie de cutremure înregistrate duminică de seismologi, cu o magnitudine de 6,3, a zguduit insula înainte de prânz, cauzând alunecări de teren.
El a fost urmat, aproximativ 12 ore mai târziu, de un cutremur de magnitidinea 6,9 şi de cel puţin cinci replici puternice, potrivit Institutului american de geofizică USGS.
Această insulă care se învecinează cu Insula Bali, în sudul Indoneziei, a fost devastată de două seisme puternice pe 29 iulie şi 5 august, soldate cu aproape 500 de morţi şi sute de mii de deplasaţi.
Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurul puternic de duminică seara, două în estul Insulei Lombok - epicentrul seismului - şi trei pe Insula vecină Sumbawa, potrivit autorităţilor locale.
”Pentru moment, avem cinci morţi şi numeroşi răniţi”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al filialei locale a Agenţiei naţionale indoneziene de gestionarea catastrofelor Agung Pramuja, care a adăugat că autorităţile continuau să culeagă informaţii pentru a stabili ”numărul exact” al victimelor.
Pacienţi ai unui spital de pe Insula Sumbawa, situată la aproximativ zece kilometri est de Lombok, au fost evacuaţi de teama prăbuşirii clădirii.
Lombok a rămas în mare parte fără electricitate în urma noilor seisme, a anunţat la rândul său un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale de gestionarea catastrofelor Sutopo Purwo Nugroho.
Panica i-a cuprins pe locuitori, mai ales în estul Insulei Lombok, partea cea mai afectată de această activitate seismicăde o intensitate deosebită.
”TREMURA TOTUL”
”Conduceam pentru a livra ajutor evacuaţilor, când stâlpii electrici au început să se balanseze. Mi-am dat seama că era cutremur”, a declarat pentru AFP Agus Salim, un locuitor, după primul seism.
”Cutremurul era atât de puternic încât tremura totul”, a subliniat Agus Salim.
”Dormeam toţi într-uncort pentru evacuaţi. Tocmai adormisem, când dintr-o dată a început să se zgâlţâie. Toată lumea a ieşit în fugă în stradă, plângând şi strigând”, a declarat pentrtu AFP Salim.
”Oamenii au început să strige şi să fugă pe străzi”, a adăugat el.
Alunecări de teren au avut loc în Parcul Naţional Mont Rinjani, unde sute de drumeţi au fost blocaţi la sfârşitul lui iulie de alt cutremur. Acest parc foarte frecventat de turişti a fost închis de atunci.
Mai multe locuinţe şi alte construcţii din districtul Sembalun, pe versanţii Mont Rinjani, un vulcan de 3.726 de metri înâlţime, s-au surpat. Aceste construcţii aufost avariate de seismele precedente.
Cutremurul cel mai violent a fost resimţit la Mataram, capitala situată pe coasta de vest a insulei, dar şi pe Bali, insula cea mai frecventată de turişti al acestui arhipelag din Asia de Sud-Est.
”Toată lumea este traumatizată de precedentele cutremure, pentru că replicile păreau să nu se mai oprească”, a declarat Endri Susanto, un locuitor de la Mataram.
La 5 august, un cutremur de magnitidinea 6,9 s-a soldat cu cel puţin 481 de morţi pe Insula Lombok, zeci de mii de răniţi şi a lăsat peste 350.000 de persoane fără adăpost, care dorm în corturi sau în apropiere de casele lor avariate.
Pagubele cauzate drumurilor, mai ales în regiunea muntoasă din nord, fac şi mai dificilă sarcina echipelor de salvare de a interveni în ajutorul sinistraţilor.
Indonezia, un arhipelag cu 17.000 de insule şi insuliţe, se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.
VIDEO VIRAL. Un bloc a fost luat, cu tot cu locuitori în el, de o viitură puternică. Inundaţiile au făcut prăpăd în Indi... A început Pelerinajul la Mecca! Peste 2 milioane de musulmani vor lua parte în acest an la cea mai mare adunare religioa...