Criza s-a declanşat în urma majorării tarifelor pentru transporturile publice, iar violenţele au provocat moartea a 26 de persoane şi rănirea altor câteva mii. Gestionarea crizei a atras critici la adresa guvernului, atât la nivel intern cât şi din partea unor organizaţii internaţionale pentru protecţia drepturilor omului şi a Naţiunilor Unite, pentru posibilele încălcări ale drepturilor omului de către poliţie şi armată, care a fost mobilizată pe străzi pentru scurt timp.
Pinera a afirmat că peste 2.500 de poliţişti au fost răniţi în timpul confruntărilor, unii dintre ei grav.
”Guvernul nostru, în timp ce condamnă categoric toate încălcările drepturilor omului cetăţenilor noştri, condamnă la fel de categoric agresiunea, comportamentul nepotrivit, umilirea care afectează deseori poliţia noastră”, a spus preşedintele la semnarea proiectului.
Proiectul prevede că atacurile demonstranţilor împotriva oficialilor care aplică legea reprezintă o faptă ”agravantă”, iar pedepsele vor fi mai aspre.
Totodată, proiectul prevede că persoanele condamnate pentru astfel de fapte nu au dreptul la eliberare anticipată până când nu vor executa cel puţin două treimi din pedeapsă.
”Dorim să recumperăm respectul cuvenit poliţiei, dar şi să îi oferim protecţia pe care nu doar o merită, dar este şi necesară pentru a-şi îndeplini munca”, a spus Pinera.
Poliţia chiliană a anunţat săptămâna trecută că îşi va reorganiza forţele de jandarmerie şi că efectuează 856 de investigaţii interne, pentru posibile abuzuri care ar fi avut loc în timpul protestelor.
Sursa : news.ro
Estonia cere scuze Finlandei după ce un ministru estonian s-a referit la noul premier finlandez ca fiind o ”vânzătoare”... Cuba este pregătită pentru eventualitatea în care Statele Unite vor întrerupe relaţiile diplomatice, potrivit unui diplo...