Sunt ospitalieri. Si sunt aproape doua mii. Satucul lor din sudul tarii pare incremenit din vremea imparatilor, dar asta nu-i deranjeaza. Traiesc din ce cultiva pe pamantul dat in folosinta de stat. “Este foarte greu sa cultivi orezul acum, pentru ca sezonul propice este de doar trei luni pe an, in vara. Noi il cultivam tot anul pentru ca nu avem ce sa mancam. Dar trebuie sa avem mai multa grija”, spun localnicii.
Iar din orez se face totul. Chiar si painea sau prajiturile. N-au bani, dar au drumuri. Si ultimul satuc din China e legat de lumea cealalta, a bogatilor. Au 80.000 de kilometri de autostrada si aproape 150.000 de cale ferata.
In China parcurgi 600 de kilometri in doua ore. In Romania este imposibil. La noi in tara, o astfel de distanta ar fi parcursa in 16 ore.
Iar metropola Shanghai iti ia respiratia, mai ales noaptea. Are 23 de milioane de locuitori si este unul dintre cele mai bogate orase din lume. Dupa acest model, Partidul Comunist Chinez a construit si altele, insa doar de dragul cresterii economice. Sunt 64 de milioane de locuinte in care nu sta nimeni, orasele fantoma.
Oficialii de la Beijing recunosc si ei ca situatia economica nu e roz, dar promit o reforma puternica.
foto: Hepta.ro