Antena Căutare

China, tara extremelor: Milioane de bogati, zeci de orase pustii

Au construit un zgarie nori in doar doua saptamani, au cel mai lung pod din lume si peste 80.000 de kilometri de autostrada. Chinezii, caci despre ei vorbim, au cu ce se lauda. E insa o lume a contrastelor. La polul opus, dincolo de orasele decupate parca din viitor, stau satele sarace in care oamenii traiesc doar din orezul pe care il cultiva. Sunt doua lumi pe care noua conducere a Partidului Comunist Chinez promite sa le uneasca.

Sunt ospitalieri. Si sunt aproape doua mii. Satucul lor din sudul tarii pare incremenit din vremea imparatilor, dar asta nu-i deranjeaza. Traiesc din ce cultiva pe pamantul dat in folosinta de stat. “Este foarte greu sa cultivi orezul acum, pentru ca sezonul propice este de doar trei luni pe an, in vara. Noi il cultivam tot anul pentru ca nu avem ce sa mancam. Dar trebuie sa avem mai multa grija”, spun localnicii.

Iar din orez se face totul. Chiar si painea sau prajiturile. N-au bani, dar au drumuri. Si ultimul satuc din China e legat de lumea cealalta, a bogatilor. Au 80.000 de kilometri de autostrada si aproape 150.000 de cale ferata.

In China parcurgi 600 de kilometri in doua ore. In Romania este imposibil. La noi in tara, o astfel de distanta ar fi parcursa in 16 ore.

Iar metropola Shanghai iti ia respiratia, mai ales noaptea. Are 23 de milioane de locuitori si este unul dintre cele mai bogate orase din lume. Dupa acest model, Partidul Comunist Chinez a construit si altele, insa doar de dragul cresterii economice. Sunt 64 de milioane de locuinte in care nu sta nimeni, orasele fantoma.

Oficialii de la Beijing recunosc si ei ca situatia economica nu e roz, dar promit o reforma puternica.

foto: Hepta.ro

Ambasadorul Serbiei la NATO s-a sinucis pe aeroportul din Bruxelles... Fotograful roman arestat in Mexic afla in patru zile daca va face 30 de ani de inchisoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x