Potrivit propunerilor care urmeaza a fi aprobate in 13 iulie, Comisia Europeana va relaxa regulile de aprobare a culturilor, lasand acest lucru la latitudinea statelor membre.
"Ideea este sa mentinem un sistem de aprobare european, dar sa lasam statele membre complet libere in ceea ce priveste decizia de cultivare sau nu acestor plante", a declarat sursa citata.
Suprafetele cultivate cu plante modificate genetic au acoperit in Europa, anul trecut, mai putin de 100.000 de hectare, majoritatea in Spania, in comparatie cu cele 134 milioane de hectare cultivate cu OMG la nivel mondial.
Noua propunere va permite cultivarea plantelor modificate genetic pe scara larga in statele care sustin acest lucru, precum Spania, Olanda sau Cehia, si va sustine interzicerea acestora in tarile care nu sunt adeptele OMG, precum Italia, Austria sau Ungaria.
Noua reglementare a fost creionata de comisarul maltez pentru Sanatate John Dalli, care a generat o controversa in martie, cand a aprobat cultivarea cartofului modificat genetic folosit pentru producerea amidonului.
sursa:Hotnews