"Nu le explicam ce s-a petrecut pe 11 septembrie. Ministerul Educatiei ne-a spus sa nu facem asta si nu vrem sa ne bagam in politica". Sunt primele vorbe ale lui Sayed Sha, directorul institutului "Habibia" din Kabul. E limpede, nu? Cea mai prestigioasa institutie de invatamant, cu 9.500 de elevi, toti baieti. Alte cateva sute sunt pe lista de asteptare. Ca la Harvard ori Oxford. Daud Khan, Mohammad Najibullah si Hamid Karzai, ultimii trei presedinti, au absolvit aici. Se spune ca cei care termina "Habibia" reprezinta viitorul de aur al tarii.
Un corespondent al ziarului iberic "El Mundo" a avut ideea de a-i intreba pe pusti ce s-a petrecut pe 11 septembrie 2001. Raspunsurile te lasa masca. Ca si situatia de acolo, la 11 ani de la atentate. Acelasi haos, acelasi intuneric. Pare ca nimic nu s-a schimbat.
"Ce-a fost pe 11 septembrie?", vine intrebarea. Au intre 15 si 16 ani, nu-s chiar copii-copii. Se lasa o liniste ca de mormant. Se aude doar ticaitul ceasului electronic. "Chiar nu stiti ce s-a petrecut? Pai marti seara puteti sa va uitati la televizor, sa vedeti!", incearca sa ii disculpe - si sa se disculpe - timid, unul dintre profesori.
Un baiat cu ochi caprui trage aer in piept. Zice dintr-o rasuflare rezumatul: "Pe 11 septembrie niste teroristi au atacat doua turnuri inalte din Washington!" Are 16 ani, se recomanda Ahmed Zokher. E cel care sparge gheata. "Daaa, au atacat doua turnuri inalte!", tipa si ceilalti, bucurosi, in timp ce fac harmalaie.
Dintr-o clasa de 41, jumatate n-a vazut imagini de la 9/11
Multi jura ca au auzit de turnuri si de avioane dar, din 41 de baieti, cat are o clasa, jumatate admite ca nu a vazut, niciodata, imagini de la 9/11. Nici fotografii propriu zise, nici imagini in miscare. "Aveam cinci ani, ar fi trebuit sa tin minte, dar atunci regimul taliban nu difuza asa ceva, nu existau poze din America", se apara. "Cineva a ars un Coran in America si de aia au atacat turnurile", completeaza cineva. Akbar Ahmadzai, de 15 ani, e ferm convins ca stie adevarul despre ce s-a petrecut acolo. "Al Qaeda nu vroia sa faca un atentat atat de mare in Statele Unite, dar SUA au atacat o barca. Atunci, Al Qaeda a raspuns lovind cladirile!"
Reporterul e "lamurit", nu-i mai trebuie alte detalii. Schimba intrebarea, dar continua pe acelasi subiect. "De ce Statele Unite si-au inceput interventia in SUA in 2001?". Niciunul, atentie, NICIUNUL dintre cei 41 nu face legatura cu atentatele. "Americanii au venit aici pentru a-si fixa bazele militare cu care sa atace Iranul si Rusia", zice Said Najib, de 18 ani. "In teorie, au venit pentru a ne ajuta, dar, in realitate incearca sa ne ia bogatia miniera", spune altul, de 16 ani.
Lucrurile sunt incalcite. Pe 9 septembrie, Afghanistanul l-a comemorat pe Ahmad Sha Masud, "leul", erou national. Sau nu? Cel care a luptat impotriva dominatiei sovietice troneaza pe toata fatada Institutului. "La inceputul anilor '90, Masud a bombardat Universitatea, a ras-o de pe suprafata pamantului. Dusmanii se ascunsesera aici si a fost nevoit sa traga cu tunurile!" "Pai si de ce comemorati pe cineva care darama Universitati?", intreba reporterul. "Actualmente, cei de la Ministerul Educatiei sunt fostii luptatori de-ai lui. Asa am primit ordin! Logic, nu explicam elevilor ca Masud a facut ce a facut, nici nu le prezentam pozele astea cu scoala in ruine". Fara cuvinte!
La o singura intrebare toti, dat absolut toti elevii stiu raspunsul. CINE ESTE MESSI? "Am vazut poze cu el in ziar. E fotbalistul ala de la Barcelona! E tare de tot!", se aude corul.
La 11 ani de la 11 septembrie, copii afghani nu-s interesati de razboi si atentate. Pentru ei conteaza doar tiki-taka.
Citeste si:
Patru romani, victimele din 11 septembrie
Vezi si:
Cele mai dure fotografii de la 11 septembrie
Mexic: Autoritatile au donat 26 de magari pentru ca elevii sa poata ajunge la scoala... Moment de reculegere la New York, in memoria victimelor din 11 septembrie...