Intr-o perioada in care perspectivele economice ale anumitor tari sunt foarte fragile, costurile mai ridicate ale tuturor marfurilor petroliere, incepand de la benzina pana la pacura, kerosen si multele produse care cuprind o componenta a petrolului, reprezinta practic o taxa suplimentara.
Totusi, cei mai multi analisti sustin ca petrolul nu va reveni la maximul istoric din 2008, de 147 de dolari pe baril, pentru ca producatorii dispun de capacitate in exces.
Economia globala precum si cea europeana sunt insa vulnerabile si la niveluri mai reduse fata de acest maxim. "De fiecare data cand ponderea sectorului energetic in economia globala a ajuns la 9%, am intrat intr-o criza majora. S-a intamplat in anii '80, precum si in 2008. In prezent suntem la circa 7,8% si, daca depaseste 100 de dolari pe baril, sa spunem pana la 120 de dolari pe baril, ajungi la acel 9%", a declarat Sabine Schels, commodity analyst la Merrill Lynch.
Unii economisti sustin ca aceasta crestere a preturilor petrolului a exercitat presiuni asupra Bancii Angliei sa creasca dobanda de politica monetara pentru a atenua inflatia deja ridicata.
Economiile mai slabe din zona euro precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, au o povara mai greu de suportat din cauza deprecierii euro pe fondul crizei datoriilor de stat, simultan cu aprecierea cotatiilor barilului.
Vineri, pretul petrolului Brent a atins 99 de dolari pe baril, in timp ce cotatia de pe piata americana varia in jurul nivelului de 90 de dolari pe baril. In primul trimestru al acestui an analistii preconizeaza ca petrolul va depasi 100 de dolari pe baril.
Sursa: Antena3
Presedintele tunisian a fugit in Arabia Saudita... Trei detinuti, intre care un roman si un moldovean, au evadat dintr-o inchisoare elvetiana...