Antena Căutare

CSD: Romania, campioana coruptiei din UE

Conform unui studiu, realizat de Centrul pentru studiul democratiei (CSD) de la Sofia si finantat de fundatia germana Friedrich Ebert, nivelul coruptiei din Romania depaseste de aproape patru ori media europeana, informeaza AFP. Cu un punctaj de 31 de puncte, Romania este campioana absoluta a coruptiei din Uniunea Europeana, fiind urmata de Lituania si Slovacia, cu 27 de puncte, in timp ce Bulgaria ocupa locul patru, cu 25 de puncte. Media indexului european al coruptiei este opt puncte.

"Contractele publice, inclusiv proiectele finantate de UE (...) constituie instrumentul cel mai puternic al coruptiei politice", constata CSD. Criza a exacerbat concurenta intre companii pentru a obtine contracte de achizitii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici si administratiei sa obtina comisioane ilegale, se mai arata in studiu.

CSD evalueaza coruptia pe baza anchetelor privind participarea cetatenilor la acte de coruptie si presiunea pe care acestia o resimt sa dea mita.
Astfel, cu o medie de 150.000 de mite pe lună, coruptia in administratia din Bulgaria a crescut in 2011 in raport cu 2010, un individ din patru acordand bani sau un cadou pentru a obtine un serviciu administrativ, conform raportului. Sporirea controlului asupra administratiei de la aderarea Bulgariei la UE a avut, totusi, un efect de descurajare a coruptiei, arata CSD. Prin urmare, numarul persoanelor care au dat mita in urma unor presiuni a scazut, de la 70% la 48%, in cinci ani. In acelasi timp, numarul bulgarilor care au dat un cadou sau bani fara cerere explicita din partea unui angajat a crescut, de la 4% la 11%, conform studiului.

Bulgaria ca si Romania este supusa unui mecanism de supraveghere de catre Comisia Europeana care critica cu regularitate ineficienta justitiei in fata coruptiei.

Accident in Italia! Un TIR romanesc, lovit de tren. O persoana a murit... Ape tulburi in arhipelagul Senkaku: Taiwanezii pescuiesc sub protectie militara in apele Japoniei, China si-a lansat pri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x