Despre "pinging" s-a auzit cu ocazia marelui scandal din Marea Britanie legat de tehnicile de spionaj de dragul subiectelor de scandal si al exclusivitatilor, folosite de unii ziaristi care lucrasera la "defunctul" tabloid News of the World.
New York Times a dezvaluit secretele tehnicii "botezate" astfel in birourile jurnalistilor criminali, despre care se crede ca ar fi spionat cel putin 3.000 de oameni importanti. In principiu, tehnica consta in localizarea, prin intermediul antenelor de telefonie mobila, a semnalului unui telefon celular apartinand unei persoane, depistand astfel locul unde se afla aceasta.
Tehnica de "pinging" ofera in timp real, prin intermediul antenelor de telefonie mobila, datele necesare localizarii unui telefon mobil. Dar pentru aceasta este nevoie de un sistem intreg ce presupune mai multe institutii si, evident, mai multi "colaboratori" care trebuie "recrutati".
In cadrul fiecarei societati de telefonie mobila exista o mana de oameni "de maxima securitate" carora li se incredinteaza autorizatia de a intercepta, in cazuri exceptionale, telefoanele mobile ale abonatilor.
In Marea Britanie, aproximativ 1.000 de astfel de cereri ajung anual la operatorii celor patru retele de telefonie mobila si numai aproximativ 200 de persoane sunt autorizate sa initieze aceste cereri. Acest personal secret functioneaza in baza unei legi de securitate a telefoniei mobile, RIPA (Regulation of Investigatory Powers Act), care prevede, intre altele, ca un inalt responsabil al politiei sau securitatii sa fie autorizat sa semneze respectiva cerere de interceptare. Cererea ajunge la ope¬ratorul de telefonie mobila.
Sunt reguli stricte pentru cei carora li se incredinteaza aceste misiuni secrete, iar personalul care se ocupa de operatiunile legale de "pinging" este supus unui audit anual privind activitatea sa. Orice abuz de "dispensa" pentru a urmari persoane care nu sunt in vizorul politiei sau al serviciilor de securitate reprezinta o incalcare a RIPA, iar vinovatii sunt pedepsiti cu inchisoarea.
Prin "pinging" poate fi localizat orice telefon mobil aflat in functiune, pentru ca aparatul cauta, la intervale regulate, de cateva minute, sa se orienteze catre antena de telefonie din vecinatatea cea mai apropiata care ii ofera cel mai bun semnal.
Orice telefon mobil poate localiza o antena pe o distanta de pana la 35 de kilometri, iar din 2005, multe antene au incorporate software-ri ce pot aproxima automat directia in care se afla telefonul mobil respectiv. Prin interceptarea datelor de la doua antene si printr-un calcul simplu se poate aproxima cu o marja de 200-300 de metri locul unde se afla telefonul cautat, respectiv posesorul sau.
Dar pentru a pune in aplicare aceste tehnici de spionaj in mod ilegal trebuie corupti oameni autorizati din interiorul sistemului. Reporterii si unii dintre sefii fostei publicatii NOTW si-au facut de-a lungul anilor o intreaga retea de spionaj bazata in special pe mita. Intermediarii care au fost mituiti erau din randul celor care puteau interveni cu cereri sub aparenta legala pe langa sefii lor care aprobau solicitarea si, la randul lor, trimiteau cererile de interceptare mai departe responsabililor companiilor de telefonie mobila, abilitate sa dea curs cererilor lor.
De asemenea, un fost reporter de la NOTW a dezvaluit ca "victimelor" pirateriei electronice li s-a luat urma si prin piratarea cardurilor de credit bancar, pentru a afla in ce loc folosisera acestea ultima oara cardurile.
Din investigatiile anterioare s-a aflat ca detectivul privat Glenn Munclaire, angajat de fostul tabloid britanic, spiona telefoanele casei regale britanice si pe cele ale unor politicieni din regatul, precum si pe cele ale familiilor victimelor soldatilor britanici ucisi pe front in Irak si Afganistan si ale victimelor atentatelor teroriste de la Londra din 7 iulie 2005.
Desi Munclaire si editorul de-atunci al publicatiei Clive Goodman, care a conspirat cu detectivul, au fost arestati in 2007, tehnicile criminale ale ziaristilor au continuat si s-au extins pana in SUA, la familiile victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001, asa cum pare sa reiasa din investigatiile recente, de dupa inchiderea NOTW.
Dar piratarea telefoanelor mobile si alte metode lipsite de etica sunt practici destul de des intalnite si la alte publicatii britanice care nu-i apartin lui Murdoch, scrie New York Times. Dar ziaristii acestora nu au ajuns inca atat de departe ca fostul tabloid britanic.
Tot articolul, in Jurnalul National
Foto: Intactimages / EPA
VIDEO! Papa a facut un apel umanitar pentru ajutorarea victimelor din Africa... VIDEO! Pod renovat in 36 de ore!...