Antena Căutare

Cutremur de 8,8 grade pe scara Richter in Chile!

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 pe scara Richter s-a produs, sambata, in Oceanul Pacific, in apropiere de coasta chiliana, au anuntat autoritatile americane. Alerta de tsunami a fost lansata imediat iar, in scurt timp, un val de peste trei metri inaltime a lovit Insula Robinson Crusoe. Guvernul chilean a anuntat ca bilantul provizoriu al deceselor a ajuns la 78 de persoane, dupa ce, initial, presedintele Michelle Bachelet anuntase ca au murit peste 60 de oameni. Bachelet a declarat "stare de calamitate" in Chile.

Seismul de 8,8 grade a avut loc langa un oras cu 200.000 de locuitori. Mai multe cladiri s-au prabusit in zona epicentrului. Martorii oculari sustin ca seimsul a fost foarte puternic si a durat intre 10 si 30 de secunde. Epicentrul cutremurului, care s-a produs la ora 08:34, a fost localizat la 91 de km nord de orasul chilian Conception si 42 de km vest de orasul Cauquenes, tot din Chile, la o adancime de 50 de km.


Autoritatile americane au extins alerta de tsunami la America Centrala si Polinezia Franceza, dupa ce aceasta a fost anuntata pentru coasta chiliana, zona antarctica, Columbia, Panama, Ecuador, Columbia si Costa Rica. in plus, Japonia a emis o alerta de tsunami pentru coastele sale de la Oceanul Pacific, in urma acestui cutremur, potrivit serviciilor meteorologice nipone.
Seism si in Japonia

Un alt cutremur cu magnitudinea de aproximativ 7,2 pe scara Richter a avut loc, vineri, in Japonia. Potrivit Centrului Seismic Euro - Mediteranean, seismul s-a produs la ora locala 05:31 (22:31, ora Romaniei), la o adancime de circa 10 kilometri.
in urma seismului a fost emisa alerta de tsunami, ridicata sambata dimineata de autoritatile japoneze. Epicentrul cutremurului a fost localizat in insulele Ryukyu, la aproximativ 80 de kilometri de Naha, capitala insulei.

Insula Robinson Crusoe, lovita de tsunami

Un tsunami cu o inaltime de trei metri a lovit, sambata, insula Robinson Crusoe, cea mai mare din arhipelagul chilian Juan Fernandez, ca urmare a producerii unui cutremur care a zguduit Chile in aceeasi zi, a declarat presedintele sud-american Michelle Bachelet, citat de agentia de presa RiaNovosti.
"Un sat de pe insula este pe jumatate inundat, iar localnicii au fost mutati pe zone inalte de uscat", a declarat presedintele chilean. Acesta a adaugat ca val urias a provocat importante pagube materiale.
Autoritatile americane au emis alerta de tsunami pentru America Centrala, Polinezia Franceza, coasta chiliana, zona antarctica, Columbia, Peru, Panama, Ecuador, Columbia si Costa Rica. Printre tarile vizate mai sunt Australia si Japonia, precum si zona insulelor Hawaii. Regiunea rusa a extremului Orient a fost, de asemenea, avertizata, dar autoritatile locale afirma ca zona nu este in pericol.
Lider al Mafiei italiene, arestat in Spania... Update // Bilant negru in Chile: 700 de morti si 2 milioane de oameni afectati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x